Jump to content

Hogyan kerüljük el a szigetelési hibákat?

2016. 06. 10. 09:48

Mielőtt felújításba kezdünk, fontos, hogy konzultáljunk szakemberrel.

A szigetelés tervezésekor érdemes feltárni, hogy az adott épületnek mely felületein a legnagyobb a hővesztesége, így lehet meghatározni a szükséges lépéseket. Általában igaz, hogy először a fűtési igényt érdemes csökkenteni nyílászárók cseréjével és épületszigeteléssel, majd utána kerülhet sor a gépészet/fűtéskorszerűsítés elvégzésére.

Milyen kárt okozhat a nem szakszerűen elvégzett utólagos szigetelés? Utólagos szigeteléssel akár kárt is tehetünk az épület műszaki állapotában. Például ha nem páraáteresztő anyagba burkolunk vályogházat, meggyengülhet annak falazata. De mindenfajta utólagos szigetelés során komoly figyelmet kell fordítani a páratechnikai követelményekre. Az ásványgyapot szigetelésnek számos előnye van, de lábazatszigeteléshez, nedvességgel érintkező falfelületekre nem ajánlott.

Hogyan csináljuk?

Gyakori tévhit, hogy a szigetelés közvetlenül a téglára tehető fel. A megfelelő légtömörség elérése érdekében a sima, egyenletes felületű (pl. nútféderes üreges falazóblokk) falszerkezeteket is vakolni kell.

Régi felületeket a szigetelés megkezdése előtt portalanítani, tisztítani kell, hogy ragasztóhabarcs tapadása megfelelő legyen. A laza, feltáskásodott vakolatrészeket el kell távolítani. Az ezt követően felhordott új vakolatréteggel megfelelő síkpontosságú és teherbíró képességű felület alakítható ki.

Ragasztás

A ragasztóréteg a táblák felületének legalább 40%-át kell, hogy fedje, a kerület mentén és a tábla közepén, úgynevezett perem-pont módszerrel. Az illesztési hézagokat, pontatlanságokat kerülni kell a hőhidak elkerülése végett. A táblákat egymáshoz kötésben, és a síkok pontos beállításával ragasszuk fel lentről felfelé, ügyelve arra, hogy ragasztótapasz az összeillesztések közé ne kerüljön. A kőzetgyapotot lábazatra nem használjuk, ezért a homlokzati hőszigeteléshez mindig indítóprofil felhelyezése szükséges, mely szintén a megfelelő rögzítést szolgálja.

Dübelezés

A dübelhossz a hőszigetelő anyag vastagságától és a rögzítési mélységtől függ. Utóbbit a falfelület anyaga, szerkezete, illetve a dübel típusa határozza meg, általában 3-5 cm-re kell belemennie a dübelnek a falazatba. A dübel hosszának megválasztásakor azonban fontos, hogy minden rétegrendet figyelembe vegyünk, hiszen a szigetelőanyagon kívül számolni kell még a vakolattal is, a dübelnek pedig a falazatba kell rögzülnie. Négyzetméterenként 8-10 darab dübel használata javasolt, különben akár a szél is megmozgathatja a szigetelést. A dübelt a szigetelőanyag síkjától legalább 2 mm-ig kell besüllyeszteni, sokkal tovább azonban nem szabad, különben beszakíthatja az anyagot. A dübelek befúrásakor figyelni kell arra, hogy a fúrógép ne ütve fúró funkcióban működjön, mert az roncsolja a méhsejtes szerkezetű téglákat, emiatt a dübel nem rögzít megfelelően.

Részletek: holnaphaz.blog.hu/Kép forrása