Jump to content

Intelligens fogyasztásmérés, smart metering

2016. 07. 25. 22:34

Fogyasztásmérés és smart metering intelligens épületek számára okos rendszerekkel.

Ha fogyasztásmérésről beszélünk többnyire mindenkinek a szolgáltatók által felszerelt villanyóra jut eszébe, ez alapján kapjuk a csekket valamint ez alapján tudjuk nyomon követni, hogy mennyi energiát használtunk el. Viszont gondoljuk ezt egy kicsit tovább. Az okos házakban a kényelmes és energiatakarékos vezérlés mellett a fogyasztásmérés is nagy szerepet kap. Ennek oka nagyon egyszerű, hiszen autónkat sem tudnánk pontosan és hatékonyan vezetni, ha nem lenne benne kilométer óra, fordulatszám mérő, az újabb járművekben pedig átlagfogyasztás mérő. Sokszor könnyedén megfeledkezünk arról a tényről is, hogy maga a „villanyóra” is fogyasztó ként funkcionál, ezt nevezzük fiktív áramfelhasználásnak, viszont ezt sajnos kiküszöbölni nem lehet. Az intelligens házakban nem csak azt tudjuk, hogy az épület mennyi energiát fogyaszt, de pontos adatokat kaphatunk arról is, mennyi energiát fogyaszt a hűtőnk, mosógépünk, nappalink. Mindez a fogyasztás mérő szekcionált mérésének köszönhető, bekötése pedig a mért körre történik, így nem kell engedélyt kérni a szolgáltatótól sem.

Az okos házak legnagyobb előnye, hogy nem csak irányítani tudjuk az épületeinket, hanem folyamatos visszajelzést kapunk az épületről. Amellett, hogy távolról nyomon tudjuk követni, hogy le van e kapcsolva a világítás, bezártuk e az ajtót, lehúztuk e a redőnyöket pontos mért adatokat kaphatunk energiafogyasztásunkról. Pontos visszajelzést kaphatunk egyes villamos berendezéseink fogyasztásáról, valamint értesítést is kapunk amennyiben ezek nem kapják meg a nekik szükséges áramellátást.

Az intelligens házakban, külön egységekre bontva képesek vagyunk mérni a vízfogyasztást, gázfogyasztást, kiküszöbölve ezzel azt, hogy túlkésőn vegyük észre a gáz illetve vízszivárgást. A fogyasztásmérő állomás használható az intelligens ház főmérőjeként, valamint almérőjeként egyaránt. Ez társasházak esetében főként hasznos, hiszen könnyedén megkülönböztethető az egyes lakások energiafogyasztása, hiába tartoznak közös mérőórák alá. Az központ tárolja az adatokat, egyszerűen USB porton keresztül letölthetők belőle a mért adatok, ez egyenes út az intelligens költségmenedzsmenthez.

Nyomásmérők csatlakoztatásával és GSM kommunikátor segítségével azonnali visszajelzést és riasztást kaphatunk arról, hogy intelligens házunkban van e víz vagy nincs, valamint van e gáz vagy nincs. Ilyenkor a kommunikáció GSM alapon történik. Az okos háznak nyomásértékeket adunk meg melyek alatt vagy fölött riasztást küldenek. A riasztás történhet sms alapon, valamint telefonhívást is indíthat több egymástól független telefonszámra.