Jump to content

Biztonságosabb elemeket fejlesztett ki az amerikai haditengerészet

2017. 05. 22. 16:12

A haditengerészet, a légitársaságok és a Samsung egyaránt szabadulnának lítium-ion alapú elemektől. Különösen azoktól, amelyek hajlamosak gyakrabban lángra kapni, mint ahogy azt az emberek szeretnék, de jelenleg nem dőzsölnek alternatív lehetőségekben.  Szerencsére ez hamarosan változhat.

Az NRL (US Naval Research Laboratory) olyan áttörést ért el a nikkel-cink alapú újratölthető elemek terén, aminek köszönhetően a technológia hasonló teljesítményre vált képessé, mint a lítium-ion alapú elemek, csak a rendkívüli gyúlékonysági faktor nélkül.

A cink gyakran használatos az egyszer használatos elemeknél, de eddig egyáltalán nem jelentett jó alternatívát az újratölthető megoldásoknál, mert az anyagok idővel vezető dendriteket képezhetnek, amik rövidzárlatot okozhatnak a berendezésekben. Hogy ezt elkerüljék az NRL kifejlesztett egy olyan módszert, ami úgynevezett „3D szivacsot” használ a cink anódon, így akadályozva meg a dendritek kialakulását. Az eljárás részletes levezetése a Sincemag oldalán olvasható, de nem kell ismernünk a teljes folyamatot, hogy tudjuk ez mit is jelenthet: A lítium-ion elemek halálát.

Jelenleg az NRL úgy találta, hogy az új Ni-3D Zn cellák több mint 100 újratöltésig versenyképesek a lítium-ion technológiával. Az NRL úgy véli, hogy az új elemek készek rá, hogy katonai vagy civil megoldásoknál alkalmazzák.  A gyártást a EnZinc vállalat fogja végezni, akik a tervek szerint legkorábban valamikor 2019-ben fogják piacra dobni az első ilyen technológiával készült elemeket.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)