Jump to content

Energiatakarékos lépcsők válthatják fel az unalmas lépcsőfokokat

2017. 07. 15. 18:00

A legtöbb embernek a lépcsők legfeljebb kisebb kellemetlenséget jelentenek, de a mozgási képességükben korlátozottak számára igazi rémálom minden egyes lépcsőfok. A fárasztó felfelé lépkedésnek azonban vége, ezekkel az új „energiaújrahasznosító lépcsőkkel”.

Az új lépcső alapötlete valójában roppant egyszerű. A lépcsőről lefelé lépkedve lenyomjuk a talpunkkal az egyes lépcsőfokokat, amelyek alatt meghúzódó rugós szerkezet eltárolja az energiát és ezt az energiát hasznosítja újra, amikor valaki felfelé igyekezne, hogy segítse a felfelé lépdelést. Mintha valaki minden egyes lépcsőfoknál asszisztálna, hogy felfelé utunk során a lehető legkevesebb erőfeszítésre legyen szükségünk.

A lépcső designjét egy gépészmérnökökből, orvosbiológiai mérnökökből és számítógépes szakemberekből álló csoport tervezte meg a Georgia Tech vállalatnál. A rugózott lépcsők összenyomódása közben létrejött energia 26%-át tárolják el, hogy aztán ezzel adjanak 37%-os lökést a felfelé haladáshoz.

A technológiát elsősorban idősek és mozgási nehézséggel küzdő személyek számára tervezték. Mindegyik lépcsőfok érzékelőket tartalmaz, amelyek gondoskodnak a lépcsőfok okozta erőkifejtés egyenletes elosztásról. Magyarán nem kell attól tartanunk, hogy katapultként löki fel a modern lépcsőfok a lábunk. A rendszer másik nagy előnye, hogy ideiglenesen és tartósan is telepíthető a már meglévő lépcsőkre. A kutatók azt remélik, hogy a technológiát tovább fejlesztve, egy nap majd helyettesítheti a lépcsőfokokat, de még akár a lifteket is.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Georgia Tech)