Jump to content

Mérföldkő az építőiparban – Mit nyerhetünk a BIM-mel?

2024. 10. 16. 09:23

A Trend FM BIM-sorozatában a Building Information Management rendszerről volt szó, mégpedig az új, 2024-es ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium) rendelet szemszögéből, ami jelentős változásokat hoz a közpénzből finanszírozott projektek területén.

Átalakíthatja az építőipart az épületinformációs modell alkalmazása – mondta Kuczogi László, a K-ép Stúdió ingatlandigitalizációs szakértője. Az úgynevezett BIM-szabályozás már 2023-ban bekerült az építési törvénybe, most viszont megjelent egy erre vonatkozó rendelet is.

A BIM a 3D-s tervhez csatolva többletinformációkat tartalmaz, ez a többi között támogatja a tervezők és a megrendelők munkáját, a kivitelezést, illetve az üzemeltetést is hatékonyabbá teszi, és a költségeket is csökkenteni tudja.

Az ingatlandigitalizációs szakértő szerint a BIM alatt nem elsősorban a modellezést értjük, hanem a menedzsmentet, sőt úgy is fogalmazható, hogy a rövidítés a Building Information Management helyett a lehető legjobb információkezelésre, a Better Information Managementre utal.

Németh Dániel, az AFMTEC üzletfejlesztési vezetője kifejtette: a modellel a tervezésnél a szakágak közötti kommunikáció is javul, mert a közös adathozzáférés is gyorsítja a munkát. Hozzátette: a BIM-rendelet egyik legfontosabb része a Common Data Environment (CDE). Ez egy olyan platform, amely a tervezés, kivitelezés fázisaiban egy helyen, egy felhőben elérhetővé teszi az információkat minden résztvevő számára. Így például a tervezők már nem is a saját hardverükön végzik a munkájukat, hanem egy közös adatkörnyezetben.

Az üzletfejlesztési vezető a tapasztalatokról elmondta: a rendelet a piaci szereplőket komoly technológiai felkészültségre és képzésre ösztönzi, éppen ezért az állami szektorhoz kapcsolódó tervezők, kivitelezők és az üzemeltetők most rohamléptekben fejlesztenek. További részletek Érczfalvi András interjújában.

 

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)