Jump to content

Ki van ott?

2016. 10. 10. 10:39

A hagyományos audió kaputelefonok helyett egyre inkább a videó kaputelefonok valamint az IP kaputelefonok kerülnek előtérbe. A statisztika azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek lesznek, évente 7-9 %-al növekedik az eladásuk. Eláruljuk, hogy miért.

A vezeték nélküli videó kaputelefonok nem csak kényelmi funkciók miatt hasznosak, de rendkívül hatékonyak biztonsági szempontokból is, mivel a kért vagy kéretlen látogatók beazonosítása mellett azok beengedésére is alkalmas

A kaputelefonok általánosságban a hozzánk érkező személyek üdvözlésére, beazonosítására szolgálnak. A hagyományos audio kaputelefonok két külön álló egységből állnak viszont együtt tudnak csak működni. Mind a két egységben található hangszóró illetve mikrofon a kommunikáció megkönnyítése végett. Természetesen egy családi ház esetén nagyon egyszerű a helyzet mivel ott egy kaputelefont, csak egy vagy kettő beltéri egységgel szükséges összekötni, legyen ez vezetékes vagy vezeték nélküli kivitel. A másik esetekben viszont lehet, hogy egy kültéri egységhez akár ötven vagy száz beltéri egység is tartozik ilyenek például a társasházak, irodák audio vagy video kaputelefonjai. Az előbb felsorolt funkciókat azok a kaputelefonok is tudják melyek nem részei az épületautomatizált rendszereknek.

A videó kaputelefonok és az IP kaputelefonok két fő egységből épülnek fel. A kaputelefon kültéri egységet általában fémházas kivitelben forgalmazzák, ami tartalmaz egy beépített kamerát valamint egy hangszórót. A beltéri egységben található a video kaputelefon LCD kijelzője, amin a kültéri egység által közvetített képet láthatjuk, valamint egy mikrofon és egy hangszóró. A kapunyitáshoz az elektromos kapunyitó mágneszárat a beltéri egységből gombnyomással irányíthatjuk.

Néhány pozitív tulajdonság, ami miatt biztos, hogy elgondolkodunk a felszerelés beszerzésén és telepítésén:

- távoli elérés lehetősége
- csoportos kapcsolások
- Felvétel lehetősége
- a látószög javítása
- beengedés, kaputányitás biztonságosan

(Forrás: azokosotthon.hu, smarthome-magyarország.hu/ Fotó:)