Jump to content

Okos szemétgyűjtéssel a fenntarthatóságért

2021. 06. 19. 15:37

A világon egyre több helyen érhetők el szenzorokkal felszerelt hulladékgyűjtők, de a meglévő kukák utólag is „felokosíthatók”. A Berg Insight prognózisa szerint az intelligens hulladékgyűjtők száma 2025-re 29,8%-os éves átlagos növekedéssel elérheti a 2,4 millió darabot.

A szenzorok segítenek az erőforrások hatékonyabb kezelésében, és optimalizálják a szemétgyűjtés költségeit. Levi Ostling, a kutatócég elemzője úgy véli, mára egyértelművé vált, hogy az okos szemétgyűjtéshez a szenzorok önmagukban véve nem elegendők, a kapcsolódó szoftvereknek kifinomultságára ugyanúgy szükség van.

Az okoskukák jelenleg elsősorban a mobilhálózatokra támaszkodnak, ez a hálózati kapcsolat 2020-ban a csatlakoztatott hulladékgyűjtő pontok háromnegyedén volt jellemző.

Még több fenntarthatóság: hogyan működik a magyar fejlesztésű okoskomposztáló?

A szakértő szerint ezen a területen az alacsony fogyasztású, nagy távolságú (LPWA) technológia 2023-ra meghaladhatja a hagyományos 2, 3 vagy 4 mobiltechnológiák szerepét. Ezeknek a végpontoknak a száma pedig 2025-re elérheti a mérföldkőnek számító egymilliós értéket is.

Európa vezető szereplőnek számít a hulladékgyűjtés felokosításában, mivel a szenzorok több mint fele itt található. Jelenleg olyan országokban élnek ezzel a megoldással, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország vagy az északi államok. Európán kívül (Kínát leszámítva) 36,5%-os növekedési ütem jellemző, 2025-re pedig összesen fél milliós darabszám elérésével lehet kalkulálni.

A megoldás terjedésének ütemét jól mutatja, hogy a hulladékgyűjtőkbe helyezhető szenzorokkal foglalkozó amerikai székhelyű Compology mára a világ vezető beszállítójává vált. 2020 végére ők biztosították (Kína kivételével) a globális mennyiség mintegy 22%-át.

Második helyen a szintén amerikai székhelyű, okoskukákat biztosító Bigbelly áll. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát pedig a finn Enevo cég foglalja el.

A top10 vállalat között szerepel még a holland Waste Vision, a francia Sigrenea (amely a BH Technologies és a SUEZ leányvállalata), a szlovák Sensoneo, a spanyol TST Sistemas, a török Evreka és a dél-koreai Ecube Labs.

A 10 vezető vállalat adja az intelligens szenzoros technológiával bíró hulladékgyűjtőpontok mintegy 50%-át globális szinten - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)