Jump to content

Társasházak energia-hatékony felújítási lehetőségei

2016. 06. 02. 11:18

Az Európai Unióban az épületek energiaigényének kielégítésére 9500 PJ energiát használunk fel, ami a teljes energiafelhasználás 40–42%-át teszi ki.

Az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében különböző uniós vállalások, irányelvek, hazai rendeletek, és szabványok, készültek. Különösen nehéz azonban a lakóépületek energiatakarékosságát népszerűsíteni olyan társadalmi rétegeknél, akik anyagi gondokkal küszködnek. Az épületeket a rossz minőségű hőszigetelés, az épületgépészeti rendszer elavultsága és a nem megfelelő belső légállapot jellemzi, amiből adódik a magas energiafogyasztás is.

Az ECOLISH (Energy Exploitation and Performance Contracting for Low Income and Social Housing) projekt, az Európai Unió által finanszírozott, „Intelligens Európa” program támogatásával valósult meg. A projekt az Európai Unión belül különböző földrajzi fekvésű, de azonos szociális helyzetű, anyagilag szűkös körülmények között élők lakásainak energiacsökkentését támogatja.A program keretében bemutatásra kerültek a társasházak energiahatékony felújítási lehetőségei. Az ECOLISH projekt a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, Pécsvárad Város Önkormányzata, valamint a Zengő Lakásszövetkezet együttes közreműködésével valósult meg.

Az ECOLISH projekt négy – földrajzilag, klíma és felhasználói szokások szempontjából különböző – helyszínen került megvalósításra:

• Heerlen, Hollandia;

• Ogre, Lettország;

• Pieria, Görögország;

• Pécsvárad, Magyarország.

Az ECOLISH projekt zárójelentéséből a továbbiakban a hazai vizsgálatokat, a pécsváradi tapasztalatokat, a mérési és számítási eredményeket mutatjuk be.

Részletek: epgeponline.hu/Kép forrása: FreeImages