Jump to content

Energiatakarékos házak üveghomlokzattal (x)

2023. 10. 02. 10:00

Ma már elavultnak számít az a nézet, hogy egy üveghomlokzatú épület nem lehet energiatakarékos, ahogy az is, hogy az üveg legfőbb feladata a fény beengedése vagy éppen annak korlátozása. Ugyanakkor egyre népszerűbb az a megközelítés, hogy a megfelelő üvegezés hozzájárul annak használói, a lakók vagy ott dolgozók komfortérzetéhez.

Nézzük az üveg és annak jelentősége mögé.

Egy magas minőségű lakás panorámájának minőségi árnyékolókkal történő korlátozása helyett érdemes megvizsgálni azt, milyen mértékben és meddig kínál megoldást a megfelelő üvegkombináció, amely nem csak a fény de a  hőszabályozáshoz is hozzájárul.

Gyakran említett összehasonlítással élve: egy drága, de kevésbé jó üvegezéssel ellátott ablakokkal megépített, akár felső kategóriás, panorámás lakás tulajdonosa több millió forintot is kifizethet azért, hogy a lakás árában borsosan kifizetett panorámát drága árnyékolókkal eltakarja.

Eközben sokszor elég lenne egy átgondoltan összeállított üvegkombináció, amely a fény beengedése mellett megfelelő módon véd a felmelegedéstől is. Igen, van ilyen!

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy semmilyen körülmények között nincs szükség árnyékolásra, csak nem feltétlenül azonnal, amint kisüt a nap.

Üveg a házon – különböző méretekben

Nem vitás a megfelelő fény- és hőszabályozás is a lakókomfort része, amely ma Magyarországon még ritkábban fókusztéma. Mindennek fontos oka lehet a különböző megoldások jól vagy rosszul felmér anyagi vonzata. Nem úgy külföldön, ahol a laminált és bevonatos üvegkombinációkkal számtalan igény kielégíthető, éghajlattól, tájolástól, funkciótól függően összeállított üveggel. Összességében az üvegfelületeket az épületben tartózkodók komfortérzetének egyik kulcsaként is definiálhatjuk.
Nézzük meg három példán!

 Az Év épülete lett 2017-ben Bulgáriában, a szinte teljesen egészében üveggel borított homlokzatú Advanced Architecture Apartments (A3), izgalmas és dinamikus, öt egységből álló lakóház. A mintegy 100 méter magas épület beltereinek napfény elleni védelme és a semleges kinézetű üveg által biztosított jó hőszigetelés kombinációja a Guardian SunGuard® SN 70/37 bevonatos üvegének köszönhető. Az épület komfortjára jellemző, hogy a természetes fény megfelelő mennyisége a belső hőmérséklet egyszerű szabályozásának lehetőségével párosul. (Építészet: Starh)

 Kár is lenne redőnyökkel eltakarni a Földközi-tengerre nyíló kilátást! Következő példánkban, spanyol éghajlaton, a nagy méretű üvegfelületek a kettős bevonatot kaptak. El Portixol és Cala Blanca között megépült Sardinera-ház homlokzati üvegezésének feladatai a hő- és hangszigetelés mellett a napfény elleni védelem és a beltéri kellemes hőmérséklet biztosítása.

A nagy üvegfelületek az egyenes vonalvezetésű épület karakterét is meghatározzák, amelyeknek csupán egy funkciója, hogy a csodaszép kilátást szolgálják. A tervező a Sardinera-ház külső, a használók minden kényelmét szolgáló területeit az épület folytatásaként, annak kiegészítéseként értelmezte. Az épület a fenntarthatósági követelményeknek is maximálisan megfelel, A energiaosztályú besorolást kapott. (Építészet: Ramón Esteve Arquitectura).

 A Henninger torony (Henninger Turm), a Henninger sörfőzde gabonatároló silóként használt épülete, Frankfurt Sachsenhausen-Süd városnegyedének mintegy 50 évig meghatározó látványeleme volt, amelynek helyére annak 2013. évi lebontás után egy 140 méter magas, ultramodern toronyházat építettek, 210 luxuslakással. Egyértelműen az eredeti épület ipari jelleget idézi új épület sziluettje, amelyet a Meixner Schlüter Wendt építésziroda jegyez. A munka során alkalmazott, előremutató építészeti megoldásoknak köszönhetően „lakóépületek” kategóriában a ház 2015-ben elnyerte az International Iconic Award díjat.

A homlokzatot a különféle formák, színek és struktúrák összjátéka határozza meg, többféle anyag, üveg, alumínium és természetes kő felhasználásával. Az íves üveghomlokzathoz a Guardian SunGuard® SN 51/28 és SN 62/34 napfényszabályozó bevonatú üvegeket választottak. A multifunkciós bevonatos üveg igény szerint nagy mennyiségű természetes fényt ereszt át, miközben hozzájárul az energiamegtakarításhoz is a kitűnő napfény elleni védelem révén. A bevonat a mesterséges fény használatának optimalizálásáról is gondoskodik - az év bármely szakában, mindezt a kiemelkedő hőszigeteléssel kombinálva.

További információ és kapcsolatfelvétel IDE KATTINTVA.

 Innovatív üveg megoldások a világból a Guardian honlapján.

(Forrás: Szerkesztőség)