Jump to content

Felújít vagy építkezik? Válasszon okosabb megoldásokat! (x)

2023. 11. 28. 15:45

Az építkezések és felújítási munkák végeláthatatlan folyamatnak tűnhetnek és gyakran valóban azzá is válnak. A munkálatokkal eltöltött idő és költségek könnyen elrugaszkodhatnak az első elképzelésektől és ezt sok esetben a rossz sorrend felállítása vagy a kevésbé szerencsésen megválasztott anyagok használata is eredményezheti. Összeszedtük a MATERIX Építőanyag-szakkereskedések szakértői tippjeit a helyes lépésekről, hogy minél kevesebb buktatóval találkozzunk.

Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy egy építkezés még egy hozzáértő tulajdonos számára is hozhat meglepetéseket, tartogathat buktatókat és váratlan költségeket, eseményeket. Különösen igaz lehet tehát ez arra az építkezőre, aki nem gyakorlott, hiszen élete első otthonának építésébe kezd. Az építőanyag választáson kívül egy sor további döntést meg kell hozni, alábbi összefoglalónk ugyanakkor főleg az építőanyagok világában való eligazodást segíti.

Segítség, ami mindig jól jön

Mindenki, aki valaha építkezett vagy felújított, tudja: a tapasztalt segítség, a szakmai hozzáértés mindig jól jön, még a legkisebb munkálatok elvégzésénél is. Egy szoba átfestésénél is könnyen találhatjuk szembe magunkat akadályokkal, szembesülhetünk kevésbé vonzó végeredménnyel, így logikus, hogy a tényleges építéssel járó tervek megvalósításához különösen fontos a jó alapanyagok összeválogatása.

Nem utolsó sorban azért is, mert a tervezett költségvetésünk 50%-a is múlhat a pontatlanul, nem megfelelő körültekintéssel kiválasztott, rossz mennyiségben megvásárolt anyagokon. Ennek veszélye természetesen abban az esetben áll fent, amikor a munkálatokhoz szükséges építőanyagokat, kiegészítő termékeket szakember bevonása nélkül kívánjuk beszerezni. Jogosan fogalmazódik meg tehát a kérdés: vajon megéri?

Egy biztos: számos segédlet áll rendelkezésre az online térben és a munkadíjak extrém növekedése azzal párosulva, hogy még drágán is nehéz szakembert találni, sokakat késztet arra, hogy saját kezűleg kezdjenek hozzá egy-egy feladathoz.

 Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

Nem árt, ha tájékozódunk mi is

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések országos hálózatának szakembere szerint az anyagköltség és munkadíj nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg egy-egy építési vagy felújítási projektnél. A kivitelezőkkel történő együttműködés természetesen megkönnyíti a dolgunkat, hiszen ilyen esetben nem csak a megvalósítás, de az anyagbeszerzés terhe sem a saját vállunkat nyomja. Azonban ennek a könnyebbségnek is megvan a maga árnyoldala: az 50%-50%-os alapanyag- és munkadíj-megoszlásnak megfelelően ugyanis így a költségeink nagyjából feléről nem lesz meg a szükséges információnk. A szakember szerint, abban az esetben is érdemes a költségek eloszlásával és az anyaghasználattal legalább nagyságrendileg tisztában lenni, amikor külső segítséget igénybe veszünk. A munkálatok így egyszerűbben nyomon követhetők lesznek és a jövőben esetlegesen felmerülő javításoknál is biztosabb tudásunk lesz az építési, felújítási előzményekről.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez nem jelenti a kivitelezésen dolgozó szakemberek (burkolók, tetőfedők) korlátozását a beszerzésben, hiszen sokak bejáratott kereskedésekből vásárolják meg az általuk legjobbnak, leghatékonyabbnak vélt termékeket és eszközöket -sok esetben kedvezménnyel, ami szintén hatással lehet a munkadíjak kalkulálására. Nem utolsó sorban a szakember által választott anyagokról feltételezhető, hogy kiválasztásuk jó tapasztalaton alapul és azokkal a segítségünk biztos kézzel dolgozik. Ezzel párhuzamosan javasolt azonban saját magunknak is tájékozódni a műszaki megoldásokról és az árakról, így a végeredmény remélhetőleg sokkal inkább találkozik elképzeléseinkkel és hosszútávú elvárásainkkal.

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedésekben amellett, hogy a kivitelezőket nagy választékkel és nagy tételben történő kiszolgálással várják, az egyéni megrendelőknek is maximális szakmai támogatást nyújtanak építési terveik megvalósításához.

Egyszerű beszerzés: mindent egy helyről!

Az építkezésekhez szükséges alapanyagok listája szinte végtelen, de már a kisebb felújításoknál is előfordulhat, hogy az anyag- és eszközbeszerzés hosszabbra nyúlik a tervezettnél. Számos tényező képes befolyásolni az idő hasznos felhasználását vagy éppen annak ellenkezőjét. Ismert jelenség a kivitelezői késlekedés, a rosszul kiszámolt építőanyag-mennyiség, az ütemezéstől történő eltérés vagy a több helyről való beszerzés pontatlan összehangolása - ezek mind visszafogják a munkavégzés hatékonyságát.

Vásároljunk akár mi magunk vagy megbízott kivitelező, mindig egyszerűbb és időtakarékosabb, ha egy fordulóval vagy legalább egy helyen megoldható a bevásárlás. A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések egész országot átszövő hálózatában a legtöbb kereskedésben A-Z-ig megtalálunk minden építési és felújítási projekthez szükséges eszközt, építőanyagot, 3D tervezést, költségterv-készítést, gépbérlési lehetőséget, garanciát és nem utolsó sorban: szaktanácsadást. 

 Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

Forrás: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

A MATERIX Építőanyag-szakkereskedések jelenleg 84 ponton állnak a szakemberek és magánépítkezők rendelkezésre Magyarországon. Keresse az Önhöz legközelebbit a térképen!

Borítókép forrása: Rácz Tüzép, Nagykálló | MATERIX Építőanyag-szakkereskedések

 

 

(Forrás: Szerkesztőség)