Jump to content

Szép, okos, környezettudatos: ilyen a jövő ablaka (X)

2023. 11. 27. 12:00

A digitális fejlesztések rohamosan hódítják meg a különféle iparágakat, melyek alól az ablakipar sem kivétel. Egyre nagyobb ütemben jelennek meg ezen a területen is a mindennapi kényelmet szolgáló okos megoldások, melyek kompatibilis kiegészítői lehetnek otthonaink intelligens rendszereinek. Ugyanakkor napjaink drasztikus mértékben növekvő energiapiaci árai megkövetelik a felelős energia-felhasználását, melynek egyik alapvető eszköze nyílászáróink minőségében rejlik.

 

Nyerjünk most betekintést Európa egyik legnagyobb ablakprofil-gyártója, a GEALAN példáján keresztül, hogyan „okosodnak” digitálisan a nyílászáró keretek, persze fenntartható megoldások alkalmazásával, és milyen komfortot szolgáló, ugyanakkor energiahatékonyságot elősegítő innovációk érhetők el.

Energiahatékonyság vs szellőztetés? Megférnek egymás mellett!

Míg otthonunk kiegyensúlyozott energiaháztartása nagyban függ a nyílászárók korszerű hőszigetelési képességétől, a friss levegő beeresztése elengedhetetlen feltétele kényelemérzetünknek. Míg a meleg hónapokban a forróság kint tartását és a klímaberendezések hatékonyságának támogatását szem előtt tartva alakítjuk szellőztetési rutinunk, addig az őszi, téli időszakban a fűtéspazarlás elkerülése érdekében tesszük ugyanezt. Ugyanakkor a levegő áramlásának biztosítása ilyenkor is kétségkívül szükséges és nem csak annak beltéri „elhasználódása” miatt, hanem olyan problémák, mint a túlzott párásodás vagy az ebből származó penészképződés megelőzése miatt is.

Ki gondolná, hogy annak érdekében, hogy ezek a kellemetlenségek ne jelentkezzenek, viszont ezzel egy időben otthonunk energiafelhasználása is észszerű keretek között maradjon már léteznek digitális megoldások?

Szellőztessünk máshogy!

Alap. Intenzív. Komfort. Hétköznapi szokásainkhoz alkalmazkodva a GEALAN ehhez a három szellőztetési típushoz fejlesztette okos szellőzőrendszerét, a GEALAN-CAIRE-t. Mik is ezek a kategóriák és milyen esetben, melyik alkalmazása indokolt? Mit tud a GEALAN-CAIRE?

A német gyártó, GEALAN-CAIRE elnevezésű okos szellőztetőrendszere az egyik legsokoldalúbb innováció nyílászáró-fronton. A termékcsalád három tagja különböző igényekre születtek. A GEALAN-CAIRE flex egy passzív szellőztetőrendszer, mely láthatatlan módon került elrejtésre az ablakkeretben. Kicsi, kompakt, ám ennek ellenére állandó alapszellőzést biztosít, hárítva ezzel a penészképződés veszélyét. Mialatt hőt nem vesztünk, a szerkezet kifelé áramoltatja a nedvességet, szeles, esős idő esetén pedig magától záródik, ezzel akadályozva a huzat kialakulását a beltérben.

A mechanikus páratartalom-érzékelővel felszerelt automata és energiatakarékos GEALAN-CAIRE AERECO pedig szükség szerint szellőztet és vezeti el a felesleges nedvességet. Érzékelőjének köszönhetően áramforrás nélkül képes szabályozni a levegő áramoltatását, mindezt remek hangszigetelés mellett.

A GEALAN viszont azok számára is kínál megoldást, akik variálható, de teljes automatizált működést szeretnének, módosítható beállítási lehetőségekkel. A GEALAN-CAIRE smart egy aktív, ventilátorokkal működő, szinte észrevehetetlen módon az ablakkávába épített rendszer, mely nagy levegőmennyiség mozgatására képes. Elegáns nyomógombok segítségével manuálisan, de applikáción keresztül is irányítható, továbbá energiahatékonyság terén megfelel a legmagasabb követelményeknek, ugyanis a kiáramló levegő egy speciális kereszthőcserélő szakaszban képes átadni hőjét a beáramló levegőnek. Otthonunkba így egyből tiszta és friss, hőmérsékletben azonos levegő érkezhet.

 

Okos, na de szép is?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezek az innovatív szellőztető-rendszerek energiamegtakarításra, egészségre és komfortérzetre jótékony tulajdonságaik mellett hogyan illeszkednek épületeink stílusjegyeihez? A GEALAN keretrendszerek megalkotásánál a gyártó kiemelten figyel arra, hogy a termékek ne csupán a modern építészeti stílusokhoz illeszkedjenek, hanem akár korabeli, klasszikus arculatokhoz is. A letisztult, egyenes és keskeny vonalvezetéstől kezdve a régi korok jellegét idéző keretekig szerepelnek profiltípusok a termékpalettán. A színvilágban is rendkívül változatos GEALAN-acrylcolor technológiával kezelt, selyem vagy metálpigmentes nyílászáró keretek erősen strapabíró, karcálló, könnyen tisztítható felületűek. Így gondoskodik a GEALAN arról, hogy a műszakilag stabil tulajdonságokkal rendelkező, kiemelkedő hő- és hangszigeteléssel, illetve hatékony betörésvédelemmel rendelkező műanyag profilrendszerek hosszú élettartamukkal ilyen módon is egy fenntartható választást jelentsenek.

Fenntartható hétköznapok

Napjaink energiapiaci és környezeti tényezőkben létrejött változásai mind magánemberként, mind céges viszonyokban nagyfokú ökológiai és megtakarítási kihívások elé állítanak minket. Utolsók között jutna eszünkbe, hogy pont műanyag termékekkel is van módunk kímélni a környezetet. Pedig amennyiben ezek jó minőségűek, úgy évtizedekig szolgálhatják használójukat, ugyanakkor, alapanyagukból adódóan élettartamuk végén 100%-ban újrahasznosíthatóak.

A GEALAN esetében a folyamat egészét – a gyártástól a logisztikáig - tudatos energiamegtakarítási és környezetkímélő törekvések jellemzik, hiszen ezek a vállalati fenntarthatóság kialakításának legfontosabb alappillérei. Ezen elv mentén haladva vált lehetségessé az, hogy a GEALAN gyártóüzeme mára képes 100%-ban megújuló erőforrásból fedezni villamosenergia-igényét. A zöldáramra történő stabil átállással a műanyaggyártó éves szinten több tízezer tonna szén-dioxid felesleges kibocsátását képes megelőzni.

Így képes okos, modern kinézetű és napjaink kényelmi igényeit kielégítő, ugyanakkor fenntartható választásként megjelenni ablakkereteinkben a műanyag!

A GEALAN rendszereiről és innovatív technológiáiról részletesebben itt olvashat:

GEALAN innovatív rendszerek

 
(Forrás: Szerkesztőség)