Jump to content

Energiatakarékosság I.

2016. 08. 24. 23:26

Energiatakarékosság okos házban, intelligens otthonban, épületautomatizálás által.

Az intelligens rendszerek használatának egyik legfontosabb tulajdonsága a kényelem és a biztonság mellett az energiatakarékosság. Az energiatakarékosság a jövő épületeiben az egyik olyan elvárt tulajdonság mely nélkülözhetetlen az energiagazdálkodás és a fenntartató fejlődés érdekében.

Az okos épületekben használt mozgásérzékelők összehangolt és automatikus viselkedésének köszönhetően minden olyan energiafelhasználás kiszűrhető, amely nem szükségleteinket szolgálják. Így akár 50-70%-os energia- és költségmegtakarítás érhető el a legtöbb területen.

A rendszer képes kikapcsolni az égve felejtett világítást, szabályozni a fűtést azokban a helységekben ahol nem tartózkodik senki, így meggátolva a felesleges fogyasztást. Az okos, önállóan működő épületek már nem csak a futurisztikus elképzelések, napjainkra elérhető technológiákká váltak. Miért ne használnánk, ha azt elérhető áron beszerelhetjük épületeinkbe és velük pénzt, időt és energiát tudunk megtakarítani. 

Intelligens rendszer megtérülés

Gyakran fordulnak hozzánk megrendelőink azzal a kérdéssel, hogy a smart home rendszerekkel mennyi energiát tudnak megspórolni. Az intelligens épületek rendszereinek kiépítése minden bizonnyal nagy befektetésnek tűnhet azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy mennyi területen vagyunk képesek a költségek csökkentésére az épületautomatizálás segítségével.

A legnagyobb megtakarítást az elektromos áram és a fűtési költségek területén érhetjük el, így bátran állíthatjuk amellett hogy rövid időn belül - átlagosan 2-3 év alatt - visszahozzák a befektetett árat, kényelmesebbé teszik életünket, lakhatóbbá és biztonságosabbá teszik otthonainkat a mindennapokban.

(Forrás: azokosotthon.hu/smart-home)