Jump to content

Intelligencia a szállodaiparban

2016. 08. 27. 20:47

Intelligens szálloda és hotel wellness automatizálás. II. rész

 

Világításvezérlés

Egy szálloda esetében is az épületautomatizálási igény elsőként a világításvezérlésben merül fel legkorábban. Mivel a közösségi terek, mint folyosó vagy lépcsőházak nagy mennyiségű fogyasztást igényelnek, így a LED technológia bevezetése máris komoly megtakarítást eredményez. Mozgásérzékelőkkel összekapcsolva a világítótestek csak abban az esetben kapcsolnak fel ha valósan használja valaki a helységet. Az intelligens mozgásérzékelők akár 30 m távolságra is használhatóak. A fényérzékelő aktorok akárcsak más épület típusok esetében itt is használhatóak, mellyel a rendszer szabályozza (dimmelés) a fénykibocsájtás intenzitását. Az időzített kapcsolások segítségével beállíthatjuk, hogy milyen hosszú időtartamig világítsanak az egyes helységekben a világítótestek. 

Hűtés és fűtés vezérlés

Szállodák esetében költségcsökkentés nem csak a világítás vezérléssel érhetünk el, a hűtési és fűtési költségek ugyancsak meghatározóak ebből a szempontból. A hűtő és fűtő rendszereket intelligens megoldásokkal előre szabályozhatjuk és ütemezhetjük. Akár évekre előre beállíthatjuk, hogy a nap melyik részében működjön a fűtés és milyen intenzitással. Amennyiben a helységben elérjük a kívánt hőmérsékletet a rendszerünk automatikusan visszaszabályoz vagy alacsonyabb hőfok esetén emeli a hőmérsékletet. 

Jelenlétérzékelés

Hotel esetében nagy segítségünkre lehet az egyes szobákba elhelyezett jelenlétérzékelő, mely azonosítja a bent tartózkodókat. A kártyás beléptető rendszereknek köszönhetően, elegendő akkor áramot vagy fűtést adnunk az egyes helységeknek, ha valóban használja is valaki, egyéb esetben csökkentett funkciók - készenléti fűtés, alap szintű világítás, stb - vannak érvényben. 

(Forrás: azokosotthon.hu/smart-home)