Jump to content

Fákkal borított város épül Kínában

2017. 07. 01. 18:00

Az nem újdonság, hogy egyre több „zöld” épületet húznak fel, hogy ezzel is csökkentsék az ottélők CO2-lábnyomát, de mit szólnánk ahhoz, ha egy egész várost szentelnének ennek a célnak?

Nemrég kezdődött meg a Liuzhou Erdőváros kivitelezése, ami egy 30 000 fős városfejlesztési projekt. A tervek szerint a város összes épületét légszennyezéscsökkentő növényekkel borítanák be. Ez több mint 1 millió épület átalakítását jelenti. A projekt azonban ennél jóval többet is tesz. A város geotermikus energiákra fog támaszkodni a légkondicionálás végett, illetve napenergiára a további energiaigények fedezésére. Még a közlekedési hálózatot is kizöldítik. Elektromos autók fognak közlekedni, valamint egy vasútvonal fogja összekötni a kísérleti lakótelepet Liuzhou városával.  

Ha minden jól megy, akkor a projekt éves szinten 10 000 tonna CO2-t fog eltüntetni (és további 57 tonnányi egyéb szennyeződést) és 900 tonnányi friss oxigént fog a levegőbe pumpálni a folyamat közben. Ráadásul ez nem is valami távoli tündérmese. A Boeri vállalat 2020-ra tervezi befejezni a munkálatokat.

Sajnos abban nem nagyon lehet reménykedni, hogy ehhez hasonló környezetbarát városok hirtelen elárasztanák a világot. Ha a helyi önkormányzatok nyitottak is lennének az adott város épületeinek átalakítására és rendelkeznének is az ehhez szükséges forrásokkal, még akkor is problémát jelenthet a megfelelő éghajlat hiánya. Ugyanis van egy jó oka, hogy a Boeri csapata pont Kína déli részén fogott bele ebbe a projektbe. Itt könnyen karbantartható a növényzet és csak ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. Azért az irány mindenképpen jónak tűnik, s talán egy nap majd mind ilyen környezettudatos épületekben élhetünk. 

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Stefano Boeri Architetti)