Jump to content

Tovább csökkenhet eszközeink fogyasztása egy szinte semmi árammal működő hőmérsékletérzékelővel

2017. 07. 02. 14:32

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy hőmérsékletérzékelő szenzort, ami szinte semmi árammal működik – 113 pikowattal, ami nagyjából 10 milliárdszor kevesebb, mint egyetlen watt.

Komoly áttörést jelenthet a hordozható eszközök energiaigényének fedezésében a Kaliforniai Egyetem által bemutatott technológia. A szenzor leírását nemrég publikálták a Scientific Reports oldalán. A kutatók olyan rendszereket építenek, amelyek energiaigénye ideális esetben egyetlen apró elemmel is fedezhető, akár egy teljes éven át.

A csapat által létrehozott eszköz két területen csökkenti az energiát. Az első a jelenlegi energiaforrás volt. Ehhez egy olyan jelenséget hasznosítottak, amitől rengeteg kutató igyekszik megszabadulni a saját területén. A tranzisztorok gyakran egy kapuval rendelkeznek, amellyel megakadályozhatják az elektronok áramlását egy áramkörben, de közben a tranzisztorok egyre kisebbek és kisebbek lesznek. Minél kisebbek a tranzisztorok, annál vékonyabb anyagból készülnek a kapuk, ami rendben is lenne, ha nem küzdenének el emiatt keresztülszivárogni rajtuk az elektronok. A kutatók ebben az esetben felhasználják ezeket a szivárgó elektronokat, hogy a szenzort lássák el árammal.

Másrészt a kutatók csökkentették az energiát, abban az értelemben is, ahogyan az érzékelő a hőmérsékletet digitális étékké konvertálja. Az eredmény hőmérsékletérzékelő, ami 628-szor kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenlegi legmodernebb szenzorok.

A szinte semmi energiával operáló szenzor -4 és 104 Fahrenheit fok között alkalmazható, amivel egyaránt ideálisan alkalmazható lesz hordozható és otthoni okoseszközöknél. Isten hozott minket a jövőben.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: UC San Diego Jacobs School of Engineering)