Jump to content

A SoftBank és Szaúd-Arábia együtt építi a világ legnagyobb napelemfarmját

2018. 03. 28. 14:09

Nagyjából 100 000 munkahelyet teremt majd a SoftBank és Szaúd-Arábia azon 200 milliárd dolláros projektje, amelynek eredményeként egy 200 gigawatt energia megtermelésére képes napelemfarm születik meg.

Szaúd-Arábia keményen ráállt, hogy csökkentse az olajtól való függőségét, aminek részeként folyamatosan fektetnek megújuló és alternatív energiákat kiaknázó fejlesztésekbe. Ennek érdekében a királyság a SoftBankkal közösen egy olyan 200 milliárd dollárra rugó projektbe vág bele, amivel csaknem megtripláznák az ország eddigi elektromos energia termelő kapacitását, ami 2016-ban még 77GW volt,  illetve szinte teljesen természetes gázokra és olajra épült.

A SoftBank alapítója, Masayoshi Son nyíltan kiállt az ambiciózus projekt mellett. Az őt kérdező riporternek arra is rámutatott, hogy a királyságnak lényegében mindene megvan a projekthez, kezdve a környezeti adottságoktól, a remek mérnökökön és laborokon át, egészen a megvalósításhoz szükséges vízióig. Valóban a cég tavaly bejelentette, hogy csatlakozik Vison Fund alaphoz Szaúd-Arábiával együtt. Az alap a maga 93 milliárd dollárjával nem elég nagy, hogy magában fizesse az egész mamut napelemfarmot, de nagyban hozzá tud járulni annak megvalósításához.  

(Forrás: vg247.com Kép forrása: vg247.com)