Jump to content

Épülhet felhőkarcoló 3D nyomtatással?

2019. 03. 27. 12:45

Mióta Spanyolország megnyitotta első 3D-s nyomtatott gyalogoshídját, egyre nagyobb az igény a nyomtatott építészetre. A megépült hidakon túl már bérelhető nyomtatott házak is elérhetők lesznek idén nyáron a holland Eindhoven városában.

„Az építőipar makacs, de ha egyszer igazoltuk a 3D nyomtatás előnyeit, az elfogadottsága gyorsan nőni fog” – mondta Matthew Friedell kapitány, az Egyesült Államok Tengeri Hadtestének  3D nyomtatási operátora.

A hagyományostól eltérően, a nyomtatott hidak elkészítésének folyamata a következő: kitöltik a gyorsan kötő híg betont egy darura vagy emelőkarra rögzített szórófejen keresztül, amely egy sínen fut, és egy számítógép vezérli, miközben elkészíti a teljes szerkezetet rétegről rétegre a nagy méretű nyomtató – közölte a Scientific American. A nyomtatók így gyorsabban, kevesebb anyag felhasználásával – a Brunel Egyetem kutatása szerint 30 százalékkal kevesebb anyaggal és komoly munkaerőigény nélkül képesek dolgozni.

 

Sok technológiai újítás először a katonai rendszeren keresztül mutatkozik be. A katonaság számára az elemekből összeállítható mobil hidak jelentenek segítséget, ha vízen vagy durva terepen kell átkelniük. A nyomtatók segítségével számos egyéb eszközt – falakat, víztartóedényeket, laktanyákat – képesek legyártani a kiküldetés helyszínén is.

 

A nagyobb flexibilitás csökkentheti a költségeket és a munkaerőigényt, vagy éppen enyhítheti a munkaerőhiányt. „A végső cél, hogy a művelethez elég legyen egyetlen ember, aki megnyomja a nyomtatás gombot” – mondta Friedell. Vannak, akik hisznek abban, hogy ezzel a költségcsökkentéssel megfizethető árú házak is épülhetnek. Még, ha nem is ugyanazok az igények ebben az esetben, mint a katonaságnál, a házat építők is profitálhatnak a nyomtatás előnyeiből.

A legtöbb 3D nyomtató manapság betonnal épít, amely anyag a Föld szén-dioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felelős a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. Ennek leküzdése érdekében néhány fejlesztő fenntarthatóbb alternatívákon dolgozik, például bioműanyaggal készítenek próbadarabokat.

Timothy Gutowski, az MIT környezetkímélő gyártást kutató csoportjának vezetője arra figyelmeztet, hogy a feltételezett költség- és anyaghasználat-csökkenés áldozatul esik a járulékos hatások oltárán. Ha valami kevesebb energiával működik, az emberek többet fogják futtatni, ezzel semmissé téve az energiamegtakarítást. Hígulnak az előnyök, ha a tehetős emberek elkezdik bővíteni otthonaikat vagy nyaralókat építenek.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)