Jump to content

Okoshűtőkkel is növelhető az élelmiszerbiztonság

2021. 02. 27. 15:52

A koronavírus-járvány a fogyasztói magatartásra is jelentős hatással volt, de újabb élelmiszerbiztonsági szabályokat is hozott.

Egyre több helyen lehet találkozni önkiszolgáló kasszákkal és különféle digitális fizetési megoldásokkal. De nem maradhat ki a sorból a mesterséges intelligencia sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy a humán dolgozók helyett minden egyes boltban robotok dolgoznak majd. De az a trend is látható, hogy az utóbbi időben nagy előrelépés történt az interaktív gépek fejlesztése és alkalmazása terén.

A dolgok internetéhez (Internet of Things) kapcsolódó technológiákban rejlő lehetőségek növelhetik az üzleti hatékonyságot, megkönnyíthetik az ügyfélkiszolgálást, könnyebben kivitelezhető minőségbiztosítást és jobb jövedelmezőséget eredményezhetnek.

Az internetre csatlakoztatott megoldások révén a többi között könnyedén nyomon követhető a hűtők hőmérséklete és az üzemeltető azonnali riasztást kaphat, ha esetleg nyitva maradna egy hűtőajtó. Így távolról is valós időben ellenőrizhetők a különféle paraméterek, és szükség szerint módosíthatók a beállítások. Ha például egy vásárló egy (mély)hűtött termék elvétele után véletlenül nem csukja be teljesen a hűtőajtót, akkor a szenzorok azonnal jeleznek, így a probléma még időben orvosolható.

Mindentlátó szenzorok

A koronavírus terjedése az élelmiszerbiztonság terén is újabb szabályokat hozott. Az okoshűtők révén számos kulcsfontosságú paraméter monitorozására válik lehetőség. Ilyen például a hűtő hőmérséklete, az ajtó (nyitott vagy zárt) állapota, az esetleges áramkimaradások, a kompresszor működése vagy a biztonsági zár állapota.

A kereskedelemben használt hűtőszekrények automatikusan naplózhatják a hőmérsékleti adatokat, és biztosíthatják a megfelelő hőfokot, megakadályozva ezzel az élelmiszerek megromlását és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek okozta esetleges megbetegedéseket.

Amennyiben a berendezés hőmérséklete átlépi az előre beállított határértéket, úgy a biztonsági zár automatikusan működésbe lép. Az üzemeltetők a valós idejű értesítéseknek köszönhetően azonnal diagnosztizálhatják és megoldhatják a műszaki és egyéb problémákat, megelőzve ezzel az élelmiszerek megromlását, a gépek felesleges leállását és a vásárlói panaszokat.

Problémamegoldás és ügyfélkiszolgálás felsőfokon

A boltok, üzletláncok tulajdonosai igény szerint hozzáférnek a percenkénti, napi és heti adatokat tartalmazó jelentésekhez – ez a fajta naplózás az ellenőrzések miatt is hasznos lehet. Mivel mindezt távolról is megtehetik, így nincs szükség arra, hogy folyamatosan a boltjaikat járják.

A számos rendelkezésre álló adatnak köszönhetően a berendezésgyártókat is a szokásosnál részletesebben lehet tájékoztatni, amelyek a részletes információnak köszönhetően mélyebb elemzést végezhetnek a probléma megtalálásához. A prediktív karbantartásnak köszönhetően pedig könnyebben és időben azonosíthatók a meghibásodó alkatrészek is, amelyeket hamarabb ki lehet cserélni.

Mivel a riasztásokat adott esetben az áruszállítók is megkaphatják, így ők is intézkedhetnek. Például távolról is aktiválhatják a hűtő feltöltési figyelmeztetést, ha a helyszínen esetleg elfejeltették volna bekapcsolni azt.

Hogyan tovább?

Az internethálózatba kapcsolt berendezések igény szerint összekapcsolhatók más rendszerekkel is. Például, ha valaki kivesz egy élelmiszert a boltban hűtőből, akkor az otthonában található okossütőbe épített szenzor automatikusa beindul, és a megfelelő hőfokra melegíti elő azt. De a vásárló tableten vagy önkiszolgáló berendezésen keresztül is leadhatja bevásárlólistáját, így amikor odaér a hűtőhöz, annak ajtaja automatikusan kinyílik, hogy a vevő könnyedén hozzáférhessen a megfelelő áruhoz.

A gép ajtajára applikált tablet vagy érintőképernyő szintén jó megoldás lehet a vásárlás megkönnyítésére. Ezeken a fogyasztó kiválaszthatja, mit is akar a hűtőszekrényből, majd a termék vonalkódjának beolvasása után a fizetés is megoldható ugyanezen a táblagépen vagy érintőképernyőn keresztül.

Például az Amazon Go önkiszolgáló bolt koncepciója mára nagyon is valóságossá vált.A hűtőrendszerek további fejlesztése számos elemet foglal magában. Ilyenek például videós azonosítás vagy a polcokon található termék szenzorokkal történő monitorozása.

Ezek nyomon követik a teljes élelmiszerkészlet súlyát, az integrált zárórendszer szükség esetén automatikusan működésbe lép. A jövő pedig egyértelműen az end-to-end, vagyis a végpontok közötti folyamatok kiépítésében rejlik - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)