Jump to content

Hogyan legyen a tetőtér „okos”? (x)

2021. 03. 29. 16:25

A digitális eszközök jelenléte egyre nagyobb szerepet játszik életünkben. „Okosotthonunk” minden helyiségében találhatunk a napi életet könnyítő, kényelmi megoldásokat. Miért ne lehetne tetőablakunk is okos?! Ha a tetőtéri ablakok elérhetetlen magasságban vannak, mozgatásuk nehézkes, akkor a szellőztetés hiánya miatt a beltéri hőmérséklet, páratartalom sem ideális. Igazodva a felmerülő igényekhez a Roto tetőablakai digitális válaszokat kínálnak.

A lakókörnyezetben, de irodákban, kereskedelmi vagy ipari épületekben, – ahol időnk többségét töltjük – egyre több digitalizált, un. „okos megoldásra” van igény. Ezek emelik a komfortérzetet, biztonságot vagy épp védelmet nyújtanak. A nehezen elérhető tetőtéri ablakok mozgatása mellett a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők, valamint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás játssza a fő szerepet. A kényelem mellett lakóházunk üzemeltetési költségeire is hatással vannak az okos megoldások, illetve hozzájárulnak az energiafelhasználás optimalizálásához is.

Kényelem és védelem okosan

A kényelem sokszor elsődleges, de vannak olyan problémák, melyekre az okos megoldás az egyetlen válasz, például egy magasan lévő nyílászáró esetén. Akár előre programozottan, a megfelelő eszközhöz csatlakoztatva lehetséges az ablakokat együtt vagy külön nyitni-csukni, amelyhez az árnyékolók mozgatása is beállítható. A Roto ablakai a szél- vagy csapadékérzékelőkkel és páraszabályozókkal felszerelve biztosítják a védelmet az időjárással szemben: az ablakok becsukódnak, ha nem várt zivatar érkezik, illetve ki is nyílnak, ha nem megfelelő a levegő minősége, és a túlzott felmelegedést elkerülve az árnyékolók mozgatása automatikusan optimalizálja a beltéri klímát. Mindez nemcsak előre programozottan lehetséges, hanem a megfelelő eszközökhöz csatlakoztatva, akár a számítógépen keresztül is beállítható. Okos telefonunkkal pedig valós időben kaphatunk információt otthonunk biztonsági és energetikai állapotáról. A vezérlést többféleképp tervezhetjük, lehet egyszerűbb fali kapcsolós vagy távirányítós modell, vagy akár szolár-modullal, esetleg saját akkumulátorral ellátott. Az utóbbi esetében még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszerrel pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók.

Okos és biztonságos

Az „okos” megoldásokra sokan gyanakodva tekintenek, és jogosan merül fel a kérdés, mennyire biztonságos, védhető a rendszer a nem kívánt visszaélésektől. Az információk végponttól-végpontig történő erős titkosítása révén, a Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic) gondoskodik arról, hogy a visszaélés lehetősége fel se merüljön.

A Roto többféle üvegezésű motoros tetőablakai – Designo R4, R6, Designo i8 és RotoQ-4 – alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrálásra, melyek átlagos élettartama 20-25 év. A Roto ezen modelljei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen garantálják a megfelelő „üzemidőt”.

További információ: https://www.rototetoablak.hu/smarthome-rendszer.html

 

 

 

(Forrás: szerkesztőség)