Jump to content

Megújuló energiatermelés az újrahasznosított alumínium tetőn

2021. 07. 19. 00:00

A felújítási támogatásoknak köszönhetően remélhetőleg sok környezetszennyező, azbesztes pala helyére kerülhet hosszútávon tartós és környezetbarát fedés, például újrahasznosított alapanyagóból készülő alumínium. Kevesen gondolnak arra, hogy egy tető is lehet a fenntartható jövő része, főleg ha az alumínium. (X)

Az alacsony energiafelhasználás iránti igény, a megújuló energia és az újrahasznosított anyagok felhasználása egyre inkább előtérbe kerül. A minőségi alapanyagok használata sok szempontból kifizetődő befektetés, főleg ha ezek az anyagok egyben környezetkímélők is. Az újrahasznosítás és az így előállított anyagok kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy újragondoljuk környezetünkhöz való viszonyunkat, és ez egy tetőfelújításnál is fontos tényező. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha újrahasznosított és újrahasznosítható PREFA alumínium fedést választunk!

Magyarországon a családi házak túlnyomó többsége az erősen egészségkárosító, környezetszennyező, azbesztes palával fedett. Jóllehet ettől az anyagtól nem könnyű „megszabadulni”, ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, és ha a felújításkor keletkező törmeléket nem a szabályok szerint kezeljük, az a tulajdonosnak is költséges lehet.

Megújuló energiatermelés a tetőn

Talán sokak számára újdonság, de számításokkal bizonyított, hogy az alumínium fedés ökológiai szempontból az ideális választás. Az alumínium 100%-ban újrahasznosítható és egyúttal a legértékesebb ilyen típusú anyagok egyike; újrahasznosításának energiaigénye is mindössze csak az eredeti előállítási energiaigény 5%-a. Az alumínium alacsony önsúlya miatt felújításkor akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők, illetve szállítása is energiatakarékos. Ha az ácsszerkezet átalakításra szorul, a súly ebben is előnyt jelent, hiszen ennek költsége is kedvezőbb lehet.

A PREFA, a festői osztrák tájon működő gyárában jórészt újrahasznosított alumíniumból gyártja burkolatait, ezért ezek használata ökológiai szempontból is ideális választás a környezetre tekintettel lévő építkezők és felújítók számára.

Használjuk ki a napenergiát!

Magyarország éghajlata a napenergia szempontjából kifejezetten jó értékeket produkál: minden négyzetméterre körülbelül 1265 kWh napenergia jut. Emiatt is érdemes a megújuló energiaforrások közül otthonunkban is hasznosítani a napenergiát. Ilyen eszközök felszerelése – a közhiedelemmel ellentétben – akár a könnyűfedések kategóriájába tartozó fémtetőre is lehetséges és biztonságos – a kulcs az átgondolt szerkezetben rejlik. A PREFA komplett rendszereket kínál, a fedőanyaghoz kifejlesztett rögzítő rendszere minden tetőrendszerével kompatibilis, így nem is lehet kérdés, hogy az újrahasznosított tetőfedő anyagon megújuló energiatermelő berendezések legyenek.

Meglepő, de nem rozsdásodik!

Az alumínium burkolatok egyik nagy előnye, hogy nem igényelnek karbantartást, és szinte az örökkévalóságig változatlan minőségben maradnak. Nem rozsdásodik, tehát az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés esetén is maguktól regenerálódnak. A hosszú élettartam elérését az alapanyag erősségei mellett az egyedülálló rögzítési mód is garantálja: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. A Coil-Coating gyártástechnológiának köszönhetően pedig a cég termékeire 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát is biztosít.

Az építkezők és felújítók egyre több környezetbarát, újrahasznosítható vagy újrahasznosított megoldás közül választhatnak. Az itt felsoroltak összességében hozzájárulnak ahhoz, hogy az alumínium mint anyag rendkívül kedvező energiamérleget mutasson egy fenntartható jövő érdekében.

További információ a PREFA oldalán.

(Forrás: Szerkesztőség)