Jump to content

Takarékos tető, napelemmel

2021. 10. 28. 16:29

Rohamtempóban kapott új értelmezést a gyors építkezés fogalma. Sőt azok a megoldások népszerűek, amivel utána keveset kell foglalkozni. Ilyen az újrahasznosított alumínium, amivel készült tetőre akár a napelemek is könnyen felkerülhetnek. (X)

Más értelmet kapott a takarékosság és az energiamegtakarítás fogalma kifejezetten az építkezések tekintetében is az elmúlt pár évben. Lakás vagy családi ház korszerűsítésére széles rétegek számára elérhetővé vált támogatások felhasználását most azonban a rendelkezésre álló, elérhető szakembere hiánya nehezíti. Többek között ezért is felértékelődnek azok az építőanyagok, amivel gyorsan és könnyen lehet építkezni, az eredménye pedig hosszú ideig nem igényli, hogy bárki hozzányúljon – hiszen ki tudja mikor lesz, aki ezt megteheti. Ilyen az újrahasznosított alumínium is, amely tetőfedő anyagként vagy homlokzatburkolatként is egyre kedveltebb, és nem csak a szakemberek, de az építkezők körében is.

Mitől lesz egy tető takarékos?

„Ebben az esetben is beszélhetünk rövid távú, az építés, felújítás során azonnal jelentkező, és hosszú távú haszonról.” – kezdi Nemere Judit, a piacvezető alumínium tetőfedő anyagokat és homlokzatburkolatokat gyártó Prefa ügyvezetője. A szakember rövid távú haszonként az anyag kis súlyát és formálhatóságát emeli ki, ami gyors munkavégzést tesz lehetővé, a felújításnál pedig gyakran kulcsa az anyagtakarékos ún. alszerkezet építésének. „Ez persze nem jelenti, hogy nem kell hozzá szakértelem, kevés vagy silány anyaggal meg lehet oldani a tetőfelújítást! De a Prefa, mint e terület piacvezetője mindent megtesz, hogy minél több szakember szakszerűen alkalmazza ezt a környezet- és pénztárca kímélő tetőfedő vagy homlokzati megoldást.” – folytatja az ügyvezető, majd hozzáfűzi: egyre több építész is szívesen tervez a könnyen alakítható, változatos formák fedésére alkalmas, változatos homlokzati megjelenést garantáló modern anyaggal. Legyen szó egy ízig-vérig mai stílusú családi házról, vagy éppen kádárkocka felújításáról, társasházról, műemléki felújításról, templomról vagy éppen irodaházról – a Prefa alumínium homlokzati és tetőfedő anyagai a funkcióhoz maximálisan alkalmazkodva egyre gyakrabban jelennek meg az épületeken.

A hosszú távú hasznokat is kínál az alumínium, ez pedig a szinte karbantartásmentessége.

A fémburkolatokkal kapcsolatos tévhit szerint nyáron egy ilyen házban melegebb van, de ez nem a külső héjazat anyagán, hanem inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken múlik. Az átlag fogyasztó számára nem egyértelmű – hiszen szakkifejezés, amelyet persze érdemes megismerni -, hogy az ún. szerelt szerkezet kifejezetten jó hővédelmet kínálva gondoskodnak az épület gazdaságos üzemeltetéséről. „Egyre ritkábban kell hangsúlyozzunk, hogy nem fogják megbánni, ha ezt a tartós és környezetbarát anyagot választják akár egy társasház vagy családi ház tetőjére vagy homlokzatára.” – emeli ki Nemere Judit – „A sokrétűen és kreatívan felhasználható homlokzati panelek kis súlyuk ellenére rendkívül törésállók és hosszú élettartamúak, ráadásul alapanyagukból adódóan sosem rozsdásodnak, és mindezzel párhuzamosan az újrahasznosított alumínium felhasználásának köszönhetően ökológiai lábnyomuk is csekély.”

Jóllehet az alumínium építészeti alkalmazása közel 130 évre tekint vissza, a magyar Prefa szakemberei hosszú éveken át dolgoztak azon, hogy az műemléki és hagyományos környezetben elfogadott tetőfedő megoldás legyen. „Mára a szép hazai példák beszélnek helyettünk – minden alkalmazási területen.”- mondta az ÉMSZ Év Tetője Nívódíj pályázat eredményeire utalva. A díjazott épületek között felújított templom, zsinagóga, korabeli szálloda újjáépített kupolaszerkezete mutatja az anyag alkalmazhatóságának előnyeit és sokrétűségét, de most maradjunk a lakossági felhasználásnál.

A zsindelyszerű látvány, a rombuszelem, a csempeszerű megjelenés, vagy a függőleges osztást eredményező Prefalz és Sidings elemek között barangolva biztos nem fogunk unatkozni. És ha a megújuló energiahasznosító berendezéseket is a tetőre helyeznénk, ez sem gond. A rendszer részeként kínált rögzítő elemekkel akár később egy felújítás során is megtehetjük ezt. Tévhit tehát, ha ún. könnyű tetőt építünk, utóbbiról le kellene mondanunk.

PREFA Magyarország | PREFA

(Forrás: Szerkesztőség)