Jump to content

Öko-lakóház klímafödémmel

2022. 02. 28. 12:37

A Budapest határában, természetvédelmi terület közvetlen szomszédságában épülő Szőlőliget Öko lakópark egyik szemléletes példája a környezetbarát technológiák terjedésének. Más megoldások mellett a megfelelő beltéri klíma – hűtési és fűtési rendszerek – kiépítését egy újdonsággal, a klímafödémmel oldották meg. (X)

Napjainkban egyre népszerűbbek a környezettudatosság szellemében megvalósuló beruházások, amelyek új, innovatív, környezetbarát technológiát alkalmaznak, nemcsak az építkezés folyamatában, de a későbbi fenntarthatóság tekintetében is.

A beruházó Öko- Lakopark Kft. a Náplás- tó természetvédelemi területének közvetlen szomszédságában egy 38 hektáros területen a környezetbe tökéletesen illeszkedő öko- lakópark megvalósítását tervezte. A területen a lakóházakon túl óvoda, bölcsőde, egészségügyi intézmények, étterem, kávézó, sőt még különböző üzletek is helyet kapnak. Ezen felül megvásárolható telkeket is biztosítanak a területen azok számára, akik saját otthon megteremtésére vágynak.

Kész szerkezet gyorsan, tudatosan, előregyártott elemekből

Az egyik ilyen telek tulajdonosa egy 300 négyzetméteres ház építését tervezte, melyet a Leier előregyártott fal és födém elemeinek segítségével valósítanak meg. Az előregyártott elemek használatának számos előnye van. Az építkezés során keletkező hulladék mennyisége minimalizálható és csekély a zsaluzási igénye is a hagyományos födémhez képest. A módszer jóvoltából a ház és a hozzá tartozó medence vasbeton szerkezetét egészen elképesztő gyorsasággal, 6 nap alatt sikerült felállítani a kivitelező szakembereknek.

Hatékony és takarékos kivitelezés

A Leier előregyártott eleminek további előnye, hogy segítségével az élőmunka mértéke jelentősen csökkenthető, ami nem csak a költségek csökkenését eredményezi, de a jelenlegi munkaerőhiányos építőipari helyzetre is kedvező hatással van. Az előregyártott technológiának köszönhetően a vasbeton falakba már a gyárban bele kerülhetnek az elektromos szerelvények, megspórolva a védőcsövezést, elektromos dobozok elhelyezését, és a gépészeti áttörések kialakításának feladatát, ezen felül sima felületének köszönhetően a vakolás fázisa is szükségtelenné válik. A szerkezetkész ház ezzel a módszerrel tehát gyorsan és minimális keletkező hulladékkal valósítható meg, mindössze néhány szakember segítségével.

A kéregfalak felhasználási területe széles palettán mozog: pincefalak, főfalak, támfalak, de még medencék fala is kialakítható segítségükkel. A kivitelező szakemberek munkáját pedig a Leier helyszíni tanácsadással, illetve győri tanpályáján szervezett elméleti és gyakorlati képzésekkel támogatja.

Hosszú távú fenntarthatóság klímafödémmel

A lakópark a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében épül, így fosszilis energiaforrásoktól mentesen, kizárólag megújuló energiaforrásokkal fog üzemelni, amit a terület geometriai adottságai maximálisan támogatnak.

Takács Gábor, a Leier előregyártott vasbeton elemek üzletágának vezetője kifejtette, hogy miután a fűtés geotermikus energiával történik, ehhez a megoldáshoz tökéletesen passzol a cég által kínált klímafödém technológia.

A klímafödém lényege, hogy a mesterpanelbe épített csővezetékek alkalmasak mind hűtő, mind pedig fűtővíz szállítására, ezáltal hőszivattyú kiszolgálására is úgy, hogy a csövek sérülése is elkerülhető. A mennyezet így fontos szerepet kap a kellemes klíma kialakításában, ugyanakkor a födém alsó felülete egységes marad, ezáltal tiszta teret adva a bármilyen belső építészeti megoldásnak.

A Leier előregyártott megoldásairól részletes információkat itt talál: www.leier.hu/leier-klimafodem

Inspirációka a Leier 12 előregyártott Típusházából: www.leier.hu/tipushazak

(Forrás: Szerkesztőség)