Jump to content

Energiamegtakarítás tetőablakokkal is? Lehetséges! (X)

2022. 07. 28. 10:00

Nem csoda, ha manapság szinte mindenki fejében megfordul a kérdés: vajon hol tudunk spórolni, az épület mely részén lehet akár kisebb beruházással csökkenteni az energiafelhasználást? Vessünk most egy pillantást a tetőtérre, pontosabban a tetőablakok környékére! Ha nem is akarunk ablakot cseréni, nézzünk pár hatékony megoldást a Roto-tól, amelyek segítenek a néha elviselhetetlen hőség épületen kívül tartásában!

A nyári hőség enyhítésére sokunknak csak a légkondícionáló jut eszébe megoldásként. Bár konkrét levegő keringetést és közben annak hűtését ezzel a berendezéssel érhetjük célzottan el, nem mindegy, hogy mekkora teret és mennyire felmelegedett teret milyen energiafelhasználás mellett képesek lehűteni a számunkra ideális hőmérsékletre. Minél fülledtebb és melegebb egy szoba levegője, annál nehezebb dolguk van ezeknek a gépeknek – ezért sem mindegy, hogy otthonunkat, főként az általánosságban is jóval melegebb tetőtéri helyiségeket mennyire hagyjuk, hogy klíma nélkül, alapállapotban felmelegedjenek. Ismert tény, hogy sokszorta több energiába kerül 1Co-kal lehűteni egy lakótér hőfokát, mint ugyanilyen mértékű hőmérséklet-emelkedést elérni, ugyanakkor kevésbe ismert, hogy mennyit segíthet, nyáron is egy jó hőszigetelés. Ez félig a nyílászárón, esetünkben a tetőablakon múlik, másik oldalon viszont hatékony segítségünkre lehetnek a különféle kiegészítő árnyékoló, fényzáró és hővédő megoldások.

Első lépés: külső hőblokkolók

A számtalan nyílászáró-kiegészítő megoldás mellett valószínűleg kevesen gondolják át azok elsődleges funkcióját. Mi bizonyul ésszerű választásnak, ha azt szeretnénk, hogy a belső hőmérséklet kevésbé szökjön az egekbe? Ebben a kérdésben bizony a külső redőnyök és kívülről illeszthető fényvédő rolók tudják nyújtani a legnagyobb segítséget. Míg az előbbi masszív szerkezetével, záródó, dupla falú lamelláival a fény teljes megszűntetését is képes garantálni, a hőmérséklet hatékony szabályozása mellett véd az időjárás viszontagságaitól. Az energiahatékonyság elősegítése mellett pedig érdemes megemlíteni, hogy remekül teljesít zajvédelmi fronton is. A redőnyszerkezetek mellett ugyanakkor fontos, hogy szó essen a külső kiegészítők másik csoportjáról: a hővédő rolókról. A Roto ezen termékei szintén jól teljesítenek a külső hőmérséklet szabályozásának tekintetében, ugyanakkor költséghatékonyabb megoldásként szerepelnek a Roto termékkínálatában. Műanyaggal bevont, sűrű szövésű, kopásálló anyaguk még azelőtt szűrik – mintegy 95%-ban – a nap sugarát, mielőtt az elérné magát az ablakfelületet. Így megelőzhető az ablak közelében létrejövő „melegház” hatás jelensége, a beltéri hőmérséklet megfelelő szinten tartása pedig ezáltal már fél siker.

Második lépés: szakszerűen beépített, korszerű tetőablakok

Amennyiben a fenti említett megoldások palettánkon már szerepelnek, esetleg további belső kiegészítők is rendelkezésünkre állnak a jobb árnyékolás biztosítása érdekében. Ám, ami energiamegtakarítás szempontjából leginkább hatásos és eredményes eszköz lehet, azok a nyílászárók, tetőablakok állapotfelmérése, ettől függően pedig cseréje. Ez a beruházás bár nem filléres tétel – hosszútávon, és tekintve, hogy egy jó ablak nem csupán pár évig szolgál minket, az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve már középtávon gondolkozva megtérülhet. Szintén fontos tudni, hogy a tetőtér felmelegedésének van még további befolyásoló tényezője, mely maga a tetőszerkezet állapota és minősége. Ha nem megfelelő annak hőszigetelése, vagy ha a tetőablak a hibás szerkezetbe nem megfelelő módon vagy szakszerűtlenül került beépítésre, úgy a nyílászáró tok mellett ki és be szökhet évszaktól függően hol a hideg, hol a meleg. Hiszen az energiamegtakarítás nem csak a nyári, ugyanúgy a téli időszakban is fontos tényező. Ez utóbbi esetben is érdemes első körben bevetni a redőnyöket, melyek szerkezetükből fakadóan bizonyos fokig védenek a külső környezeti hatások – így a hideg ellen is. Abban az esetben viszont, ha így is érezhetően „szökik a meleg”, úgy érdemes megvizsgálni a meglévő tetőablak és az azt tartó tetőszerkezet minőségét, hiszen az ebből adódó hibák, elavultság miatt hőhidak, szigetelési problémák keletkezhetnek, melyek szintén nem kívánt irányba billentik energiamérlegünket.

Fontos tehát látnunk: ahhoz, hogy ez a mérleg egyensúlyban legyen a szerkezet egészének szükséges jól működnie. Amennyiben ez kibillenni látszik, úgy érdemes ismernünk a lehetséges gyenge pontokat és azokra a célzott megoldásokat.

Olvasson még több energiahatékony megoldásról a Roto-tól: Védelem évszaktól függetlenül: hő és fény elleni védelem Külső kiegészítők | Roto (rototetoablak.hu)

(Forrás: Szerkesztőség)