Jump to content

Esővízgyűjtés gazdaságosan és környezetbarát módon (X)

2022. 11. 15. 11:00

Az idei rekord mértékű aszály és vízhiány, az egyre dráguló rezsiköltségek újabb figyelmeztető jelek voltak: a felelősen gondolkodva és cselekedve minden lehetőséget meg kell ragadni nemcsak költségeink csökkentésére, de a vízzel való takarékosság megoldására is. Íme egy tipp: gyűjtsünk esővizet, bármennyi is az, a földbe rejthető Leier vasbeton tartályban. Sok kicsi sokra megy!

A túl sok eső éppen olyan káros lehet, mint a túl kevés. A probléma nem mai eredetű és százszázalékos megoldást találni rá szinte lehetetlen. Ugyanakkor, manapság minden apró, és bármilyen erőforrás megtakarítás irányába tett lépés fontos. Az adott pillanatban felesleges víz gyűjtését és tárolását is érdemes számba venni. Erre egy jó példát hozunk, ami nem más, mint a földbe süllyeszthető vasbeton tartály és a hozzá tartozó vízelvezetés. A témában a Zöld Építés podcast csatornán, Sarkadi Péter, a Greenfo főszerkesztője kérdezte Major Tamást, a Leier Mélyépítés-Környezettechnika-Durisol üzletág üzletágvezetőjét. A beszélgetés során számos hasznos tanács kíséretében vették számba a lehetőségeket.

 

Gyűjtsük és tegyük félre szárazabb időkre!

„Eddig jellemzően a víz elvezetése miatt kaptunk több megkeresést, de az elmúlt nyáron tapasztalt rekord méretű aszály következtében a vízmegtartás egyre népszerűbb téma lett. És valóban, minden cseppet érdemes megmenteni!” – derül ki már a bevezetőben. A földbe süllyeszthető Leier vasbeton tartály számos előnyt kínál, beszerelését pedig a használatához szükséges kiegészítő eszközök könnyítik. A tartályok közül, igényeink szerint több méretből választhatunk, ezzel ki-ki a maga igénye és lehetősége szerinti gondoskodhat az esővíz összegyűjtéséről és későbbi felhasználásáról. „Akár csak egy előkert locsolásához, vagy a WC öblítéséhez használjuk, a tartályban összegyűjtött esővíz egyrészt ingyen van, másrészt pedig a felhasználása a vízgazdálkodás és a környezet szempontjából egyaránt előnyös.” - tette hozzá Major Tamás.” A rendszer teljesen zártan tud működni, ezzel elkerülhető a víz szennyeződése, algásodása, illetve a telepítés mélységéből kifolyólag a hűvösen helynek köszönhetően sokáig tartható.”

A Leier több mint tíz éve komplett megoldást is kínál azok számára is, akik nem feltétlenül szakemberek a témában. A szakértő előre összeállított, telepítésre kész rendszert is kínál- fedlappal, csatlakozó csonkkal –, amely az épület tetejéről lefutó csatornából érkező vizet vezeti tovább. Sőt, nagyobb épület estén, akár több tartály is elhelyezhető különböző pontokon, megfelelő telekméret esetén.

Miért vasbeton tartály?

„Mert azt mondhatjuk, valójában örök darabok.” – folytatja a szakember. Ezek a jó minőségű betonból készülő eszközök kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ellentétben műanyag vagy más anyagból készült társaikkal. Telepítésük akár terhelhető módon is elképzelhető, azaz a földbe süllyesztése után a gépkocsival történő átjárás is gond nélkül megoldható felettük, olyannyira, hogy akár gépkocsibeálló alá is telepíthető. Ez nem csak praktikus, de esztétikus megoldás is.

Talán sokan nem is gondolják, de a talajon összegyűjtött víz is alkalmas lehet úgynevezett szürkevízként történő felhasználásra, amihez a víz előtisztítása szükséges. Tisztított vizet iszapülepítő műtárgy előtelepítésével és a felgyűlt hordalék rendszeres eltávolításával, mechanikai tisztítás után nyerhetünk. A rendszert érdemes lehet gyephézagos elemek használatával kiegészíteni, hiszen ezek alkalmasak leginkább arra, hogy a csapadékvíz átengedésével megfelelő mennyiségű csapadékvíz tartalékot képezhessük.

 

Tippek spóroláshoz, avagy hogyan faragjunk a beépítés költségén

És mennyibe kerül a 2, 3, 4, 5, 6, 7 és 10 m3 víz tárolására alkalmas rendszer kiépítése?

„Erre a kérdésre mindig nehéz válaszolni, hiszen a körülmények nagyban befolyásolják a költségeket, de természetesen „tól-ig” nagyságrend meghatározható. Egy ilyen rendszer telepítésének összköltsége 500 ezer és 2 millió forint köré tehető.” – mondta el a szakember – nagyságtól, komplexitástól függően, ebbe az árba azonban már a telepítés, a tartály és kiegészítői és a munkagéppel végzett feladatok költsége is beleértendő.”

Építkezésen a tartály számára a megfelelő gödör kiásása egyszerűbb feladat, mint az utólagos telepítés, hiszen gyakran van a helyszínen erre alkalmas földmunkagép, és az épület szerkezetépítése során vagy a födém beemelésekor rendelkezésre álló daru is hadra fogható a munkagödörbe történő beemeléshez. A tartály bekötése pedig az összes többi gépészettel együtt megoldható. Sajnos ezek a lehetőségek csak új családi ház építése esetén könnyítik, gyorsítják és teszik olcsóbbá egy-egy vasbeton esővíztároló föld alatti telepítését. Ugyanakkor utólag is megéri a természet adta vizet felhasználni és erre pénzt áldozni. A fuvarozás, daruzás, megelőző és befejező földmunka, bekötés és gépészeti eszközök költségeinek egy része ugyanis megspórolható, ha összefogunk a szomszéddal/szomszédokkal. Amennyiben egyidőben rendelünk több vasbeton tartályt, akkor a fuvarköltségeket, a földmunka költségeit is megoszthatjuk.

További információ a Leier vasbeton vízgyűjtő tartályokról: Leier vasbeton tartályok - Leier

További információ a Leier iszapülepítőről: Leier iszapülepítő - Leier

Hallgassa meg a Podcast beszélgetését a Zöld Építésen: Zöld Építés: Áldás vagy átok? Vízelvezetés, vagy visszatartás? on Apple Podcasts

(Forrás: Szerkesztőség)