Jump to content

Mindig friss, egészséges beltéri levegő okos ablakokkal (x)

2023. 06. 28. 10:00

Okostelefonok, okosórák, okos autók, okosotthonok. Körülöttünk minden rohamos ütemben modernizálódik, és ez már régen nem csak a közvetlenül számítástechnikához kapcsolódó eszközökben jelenik meg. Utóbbi területen, otthonaink esetében gyakran kifejezetten az egészségtudatos fejlesztések kerülnek előterébe. Az egészséges beltéri levegő tekintetében fontos szerepet játszanak az „okos ablakok”. De miben segítenek pontosan és hogyan is működnek? Mutatjuk!

A mai korszerű épületek hőszigetelési értékei kifejezetten jók, légzárásuk rendkívül hatékony, amely a hidegebb, fűtési időszakban előnyként jelenik meg. Mindennek azonban ellentétes hatása is megjelenik, ha szellőzés szempontjából vizsgáljuk, ugyanis a zárt helyiségek levegője sokkal rövidebb idő alatt válik elhasználódottá. Erre kínál egyszerű és kényelmes megoldást a GEALAN okos, ablakkeretbe integrálható szellőztetőrendszere, a GEALAN-CAIRE®.

Szellőztessünk okosabban

Az egészséges beltéri levegő fenntartásának fontossága nem elhanyagolandó. Bár az ebből származó problémák - mint penészképződés - hosszú távon jelennek meg, illetve okoznak egészségügyi kellemetlenséget, de nem optimális légcsere esetén gyakori jelenséggé válhat a páralecsapódás és az állott levegő érzékelése. A kézzel történő ablaknyitás persze megoldást jelent, rövid távon. Mindamellett pedig, hogy átmeneti megoldást kínál, idő- és energiaigényes, hideg időben sokszor kellemetlen feladat - ezt támasztja alá az az általános megállapítás is, hogy téli hónapokban a szellőztetések gyakorisága és időtartama lecsökken. Ilyen esetben azonban a megfelelő mértékű levegőcsere nem valósul meg. Olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy konyha, ahol funkcióból adódóan több pára keletkezik értelemszerűen hamarabb kényessé is válhat a helyzet és megjelenhetnek a penészképződés szemmel látható jelei. De nem csak vizes helyiségekben fontos a levegő frissen tartása, a hálószobákban szintén elengedhetetlen a pihentető alváshoz és a különböző atkafélék szaporodásának gátlásához. Mindezt viszont kézzel vezérelni hosszú távon kényelmetlen lehet, illetve hosszú távú hatékonysága sem garantált.

 

A GEALAN ablakprofilba épített GEALAN-CAIRE® smart nevet viselő modern szellőztetőrendszere az optimális légcsere biztosításával a használók kényelmét, egészségét és otthonaik energiahatékonyságát is szolgálja, hiszen hideg időben segít a meleget, nyári időszakban a kellemes hűvöst bent tartani. A rendszer mindezek mellett teljes mértékben programozható a beépített szenzoroknak köszönhetően és alkalmazáson keresztül egyszerűen irányítható vagy kapcsolható okosotthon WiFi-n történő vezérléshez is.

 Mi a különbség szellőztetés és szellőztetés között?

Általánosságban két típusú módszert különböztetünk meg, ha szellőztetésről van szó: kézi és az erre a célra tervezett integrált, gépi vezérlésű rendszereket. Kézzel ablakot nyitni, bár ingyen van, de számos hátrány is származik belőle. Ilyen a nagy hőveszteség hideg időben, amelyből általánosságban a fűtés magasabb fokozatra kapcsolása következik. Ez azonban a levegő teljes cseréjét nem biztosítja, abból is adódóan, hogy a szellőztetés szükséges hossza nem felmérhető.

A nyílászárókba, pontosabban azok profiljaiba integrált szellőztetőrendszerekkel az említett kellemetlenségek egyszerűen megelőzhetők.

A GEALAN-CAIRE® smart azonban csak egy, a gyártó által kínált többféle automatizált szellőztető közül, annak meghatározásához, hogy saját esetben melyik a leghatékony, nagyban hozzájárul az épület vagy helyiség funkciója.

 Mennyire okos a GEALAN-CAIRE® smart?

A GEALAN-CAIRE® smart egy aktív szellőztető rendszer, amely folyamatos légcserét biztosít a nyílászáró profilokba integrált, rejtett ventilátorok segítségével. A szenzorokkal szerelt rendszer egyidőben méri a kül- és beltéri hőmérsékletet és páratartalmat, így amint ezek értékei eltérnek az ideális szinttől a ventillációt ennek mértékében növeli vagy éppen csökkenti. Mindemellett a belső térbe áramló levegőt a ventilátorok többrétegű szűrőrendszere is tisztítja, mely nem csak a porszemcséket, de a legtöbb allergént is segít kiszűrni. A hőcserélővel szerelt szellőztető az energiahatékonyságot is növeli, ezáltal a beáramló levegő téli időszakban is magasabb hőmérsékletű a kültérinél, ami hosszú távra vetítve a fűtési költségeket is segít kordában tartani.


A GEALAN-CAIRE® termékcsalád tagjai könnyen illeszthetők újépítésű vagy felújítási projektekbe, későbbi beépíthetőségük a választott rendszer típusától függ, példaként a GEALAN-CAIRE® flex szellőztető jelentősebb átalakítás szüksége nélkül is a nyílászárókra szerelhető.

Itt találja a teljes GEALAN-CAIRE® szellőztetőrendszer-családot

(Forrás: Szerkesztőség)