Jump to content

Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program

2024. 04. 29. 14:37

Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.

Tele van tervekkel a jövőre nézve Veresné Tóth Mónika. Öt éve vásárolták gyermekeiknek egy takaros kis tornácos 1990 előtt épült házat, amit most fel akarnak újítani. A Gávavencsellőn élő asszony azt mondja: az energetikai korszerűsítéshez az új otthonfelújítási támogatást is szeretnék igénybe venni.

Országszerte egyre többen vágnak bele otthonaikban korszerűsítésbe azért, hogy minél többet tudjanak spórolni a rezsiköltségeiken.
A kormány által meghirdetett új otthonfelújítási program

legfőbb célja is a családi házak energiahatékonyságának javítása.

Az Energiaügyi és Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják majd fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A tervek szerint 108 milliárd forintra pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk energetikai korszerűsítésére.

Egy beruházás maximum 7 millió forint lehet, amihez 6 millió forint támogatás igényelhető,

ennek egy része visszatérítendő kedvezményes, kamatmentes hitel, a másik része pedig vissza nem térítendő támogatás, aminek mértéke 2,5–3,5 millió forint lehet.

Elvárás a 30 százalékos energiamegtakarítás.

(Forrás: azokosotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)