Jump to content

Alanyi jogon járó állami támogatás

2016. 05. 10. 22:20

Nagyon sok családi ház tulajdonos lelkében él a vágy, hogy otthona energia-szükségletét jelentős részarányban a Nap ingyenes és tiszta energiájából állíthassa elő.

Technikailag ez a lehetőség ma már mindenki előtt nyitva áll, az anyagi lehetőségek azonban gyakran szabnak határt álmaink megvalósításának.

Energiahatékonysági pályázatok

A megvalósítást segíthetik az energiahatékonysági pályázatok útján elérhető állami támogatások, ezek azonban: Csak időszakosan, az utóbbi években egyre ritkábban állnak rendelkezésre. A pályázatok kerete általában gyorsan kimerül, ezért csak kevesek kaphatnak támogatást. A pályázat elkészítése bonyolult és költséges adminisztrációt igényel. A támogatást csak utólag fizetik ki, ezért a beruházást elő kell finanszírozni. kulcs-a-finanszirozashoz A finanszírozás kulcsa lehet:

Lakás-takarékpénztári konstrukció alanyi jogon járó állami támogatással

Léteznek olyan lakás-takarékpénztári konstrukciók, melyek folyamatosan rendelkezésre állnak, és alanyi jogon járó állami támogatás igénybevétele mellett kedvező finanszírozási segítséget tudnak nyújtani a napenergia-hasznosító rendszerek megvalósításához.

A lakás-takarékpénztári konstrukció előnyei:

A saját megtakarítás után alanyi jogon vehető igénybe 30%-os mértékű, személyenként maximum évi 72 ezer forint összegű állami támogatás, pályázat és minden egyéb adminisztrációs teher nélkül.

A személyenkénti állami támogatás közeli hozzátartozók esetében összevonható, így többszöri évi 72 ezer forint támogatás vehető igénybe.

A napenergia-hasznosító rendszer árának csak kb. 75%-át kell kifizetni, és azt is csak részletekben, a választott futamidőtől függően 4-6-8-10 év alatt.

Előfinanszírozási lehetőség igényelhető, ami lehetővé teszi a napenergia-hasznosító rendszer akár önrész nélküli, három hónapon belüli megvalósítását.

Az előfinanszírozás kamatköltségét általában fedezi a megvalósult napenergia-hasznosító rendszer által elért villanyszámla-megtakarítás.

A lakás-takarékpénztári konstrukció kiszámítható és megbízható, törvény által szabályozott, a betétállományt az Országos Betétbiztosítása Alap garantálja, az előfinanszírozás kamata pedig előre meghatározott, fix és forint alapú.

Részletek: naplopo.hu/Kép forrása: FreeImages.com