Jump to content

Hogyan lesz melegvíz egy passzívházban?

2016. 05. 12. 22:43

Sokat sejtető a cím, de a válasz prózai: szinte teljesen ugyan úgy, mint egy hagyományos épületben.

De azért van, ami meglepő lehet: Egy passzívházban éves szinten ugyanannyi energiát igényel a melegvíz-előállítása, mint a fűtés!

A fenti kijelentés természetesen nem azt jelenti, hogy egy passzívházban többe kerül a melegvíz termelés, mint egy „normális” épületben inkább csak azt, hogy amíg az épület fűtési- (és hűtési) energia fogyasztását töredékére tudjuk csökkenteni a passzívház technológiával, addig a hálózati hidegvíz felmelegítése pontosan ugyanannyiba kerül itt is.

A fűtési fejezetben felsorolt hőtermelők mindegyike alkalmas használati melegvíz (HMV) előállításra is.

Milyen költségekre számíthatunk a példaként említett napi 200 literes fogyasztásnál (cirkuláció nélkül!) éves szinten:

A. Villanybojlerrel (141 000 Ft)

B. Villanybojlerrel, csúcskizárt árammal (90 000 Ft)

C. Levegős hőnyerőoldalú kompaktkészülék (60 000 Ft)

D. Földgázkazán, itt a kondenzációs megtakarítás nem számottevő (42 000 Ft)

E. Pelletkazán (42 000 Ft)

F. Talajszondás hőszivattyú (38 250 Ft)

A szobai kandallót kizártuk a HMV előállításból (júniusban begyújtani a kandallóba…), bár a téli időszakban azért működtethető lehet megfelelő kialakításban.

Van tehát egy éves költségünk (átlagos, napi 200 literes fogyasztással számolva) – egy 4 fős családnál 38-141 ezer Ft – energiahordozótól függően – amit szeretnénk minimalizálni.

Milyen megtakarítási lehetőségeink vannak?

A fentieknél lényegesen többet fizetnek azok, akiknek cirkuláltatva van a melegvíz-hálózat. Olykor ennek akár a többszörösét, azért a mellőzhető kényelemért, illetve vélt megtakarításért, hogy a csapolón azonnal meleg víz folyjon. Valóban vízmegtakarítással jár a cirkuláltatás, de az egész évben üzemelő „fal- vagy padlófűtés” (attól függően, hol halad a melegvíz-vezeték) hőenergia fogyasztása akár egy nagyságrenddel is meghaladhatja a vízmegtakarítás összegét.

A cirkuláció kikapcsolásán felül egy érdemi lehetőség van: egy napkollektoros rendszer. Az interneten beszerezhető „túlígéretekkel” szemben évi 60-65% megtakarításra, kiváltási arányra számíthatunk. Ezt ésszerű beruházással nem lehet fokozni, a napos órák számával való szoros összefüggés miatt.

A legnagyobb megtakarítást a villamos bojlernél érhetjük el, 90 000 Ft-ot évente. A hőszivattyúnál a legszerényebbet, évi 22 500 Ft körül.

Részletek: holnaphaz.blog.hu/FreeImages