Jump to content

Minden, amit az okosotthonról tudni kell

2016. 05. 19. 22:48

Manapság egyre több olyan tárgy vesz minket körbe, amelyek neve előtt szerepel az „okos” (angolul: smart) jelző.

A mérnökök, fejlesztők hosszú ideje azon dolgoznak, hogy egy élhetőbb környezetben éljük mindennapjainkat, ami segít minket és a lehető legkevesebb káros anyag kibocsátással, energiafelhasználással jár. Más szóval az ökológiai lábnyomunk minimálisra csökkentése a cél, megfelelő kényelem és biztonság mellett. Pontosan ez vezérelte őket akkor, amikor elkezdték kidolgozni az épületeinkben lévő különböző berendezések automatizált működésének lehetőségét.

Hosszú évek munkája során létrehoztak olyan megoldásokat, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat. Ilyen egyszerű megoldás a mozgásérzékelővel ellátott ajtó nyitó vagy világítás kapcsoló. Ezeken kívül természetesen még számos más megoldás is létezik, például fűtés-, vagy klíma vezérlés, árnyékolók, vagy garázskapuk vezérlése, stb. Azt láthattuk, hogy mindegyik fejlesztés megfelelően működik, külön-külön. Hiányzott közülük a kapcsolat, amely összehangoltan működtette volna őket, mint egy összetett rendszer elemeit, ahol egy eszköz működésbe hozása elindít egy láncolatot, amelyet egy központi egység felügyel. A fejlesztők munkájának eredményeként ez mára már a valóság, az úgynevezett „okosotthonok” vagy angolul Smart Home formájában. Mielőtt rátérünk az okos otthonokban rejlő lehetőségek sokaságára tisztázzunk néhány kérdést!

Mit jelent pontosan a Smart Home kifejezés? Ha a definícióra vagyunk kíváncsiak, így hangzik: Olyan épület, amely az épületben található különböző berendezések és rendszerek:

  • Gépészet
  • Villamosság
  • Biztonsági rendszer
  • Villamos berendezések stb.

működését egységbe rendezve felügyeli, szabályozza.

Egy olyan egységet alkot, amely az épület energia fogyasztását optimálissá teszi, ügyel az épületben élők és az ott található értékek biztonságára, és szolgálja a kényelmünket. A rendszer a számára megtanított feladatokat elvégzi az adott esemény vagy megadott időpont bekövetkezését követően.

Tehát pontosabb megnevezés az okosotthon megoldásokra az épület felügyeleti rendszer kifejezés, azonban mivel idehaza az okosotthon vagy Smart Home, okosház, kifejezések honosodtak meg leginkább, így a továbbiakban mi is ezeket a kifejezéseket használjuk.

Részletek: intelligensotthon-tudastar.hu/Kép forrása: FreeImages