Jump to content

Intelligens lakás az építész szemszögéből

2016. 05. 20. 20:54

Jelenleg az intelligens otthonok még elsősorban a gazdagok kiváltságai?

"Körülbelül az ügyfeleim fele akar intelligens otthont. Egyértelműen nőtt ezeknek a megrendelőknek a száma. Úgy fogalmaznék, hogy szinte mindenki szóba hozza ezt a témát, de az emberek fele, amint meghallja a várható költségeket, elveszíti az érdeklődését. Nagyon magas szintű luxusról van szó. Nemrég építettem egy házat, ahol különböző gyártók eszközei voltak eltérő vezérlőrendszerekkel. Ez egy komoly probléma. Végül úgy oldottuk meg a helyzetet, hogy megfizettünk egy szoftverspecialistát, aki készített nekünk egy alkalmazást, amelynek a segítségével minden készülék vezérelhető volt egy iPhone vagy egy iPad segítségével."

"Egy intelligens ház készítése meglehetősen nagy feladat. Meg kell érteni a koncepciót, mert ezeknek az otthonoknak annyira egyszerűen kezelhetőknek kell lenniük, hogy a gyerekek is boldoguljanak velük. Rendszeresen vannak szoftverfrissítések, amelyeket fel kell tudni telepíteni vagy a másik lehetőség, hogy szakembert kell hívni az installálásukhoz. Ez azt jelenti, hogy foglalkozni kell a ház technikájával - vagyis az nem megy, hogy hátradőlök és minden magától működik. Az a fő kérdés, hogy az emberek hajlandóak-e több pénzt fizetni egy teljesen automatizált házért" - jelentette ki Harald Schindele berlini építész.

A szakember hangsúlyozta, hogy ha a megrendelő azt mondja, hogy szeretné ellenőrizni a fény-, valamint a hőmérsékleti viszonyokat és a biztonságot, akkor ő ennek három okból is örül. Az első, hogy így csökkenthetők a fűtési költségek, a második, hogy alapvetően érdekes azzal foglalkozni, hogy mit tesz lehetővé a technika. Az ember útközben is megnézheti a mobilján, hogy mi történik a házában. A harmadik ok, hogy építészetileg is érdekes, hogy miként lehet ilyen dolgokat megtervezni. A fényviszonyok például hozzáigazíthatóvá válnak az aktuális hangulathoz. Más fényviszony kell egy romantikus estéhez vagy az esti film megnézéséhez.

Az ideális az lenne, ha az intelligens otthon a különböző dolgokat a közérzetünkhöz igazítaná. Testünk figyelésével érzékelné, hogy fázunk és magasabbra venné a fűtést, s ehhez semmit sem kellene beállítanunk vagy perceken át egy érintőképernyőt nyomogatnunk. De ettől még messze vagyunk. "Meg kell ugyanakkor különböztetnünk a lakásokat és az irodákat. Az utóbbiakban teljesen más követelmények merülnek fel, a közérzeti tényező másodlagos fontosságú. Az az elsődleges, hogy az egész épületet optimalizáljuk. A legfontosabb azonban, hogy ne a technika uraljon minket" - szögezte le Harald Schindele.

Az sg.hu cikke. Kép forrása: FreeImages