Jump to content

Okosotthonhoz okos robot dukál

2016. 09. 01. 14:34

Az okos otthonokról már lassan mindenki hallott. A fejlesztők újabbnál újabb kütyükkel próbálják meg meglovagolni ezt az újfajta "örületet", amely amúgy igen hasznos és jótékony hatással van a pénztárcánkra. Persze mindig meg lehet bolondítani újabb és újabb tárgyakkal az aktuális okos otthonunkat, az Asus például egy robotot kínál nekünk.

Nem is akármilyen robotot! Egy olyat, amely egyszerre okos, egyszerre hasznos és nem is drága. Ő lenne a ZenBo, aki egyfajta segítség és szórakoztató egység is egyben. A modern kor bejárónője? Akár igen, sőt a gyártók szerint az idős emberek egyik legnagyobb segítsége lehet a közeli jövőben.

Az Asus robotja otthonosan mozog a lakásban, képes kezelni a hagyományos és az okos otthoni eszközöket, játszhat akár komornyikot is, hiszen egy az ajtóra erősített kamerával érzékeli, hogy ki csengetett és ajtót is tud nyitni.

Természetesen hangutasításokat is képes értelmezni és a gyártó szerint a tulajdonos ízléséhez, szokásaihoz is képes alkalmazkodni. Persze első hallásra azért mindez kicsit "meredeknek" tűnik, de ha nem gondolunk azokra a filmekre, amelyek a mesterséges intelligencia veszélyeire hívja fel a figyelmünket, akkor nincs mitől tartaunk...

A robot "arca" amúgy érintőképernyőként is szolgál, videóhívásokat, filmeket nézhetünk ezen kerszetül, de hallgathatunk zenét és fényképezőgépként is funkcionálhat. A ZenBo kommunikálni is tud, figyelmeztet különböző dolgokra mégpedig hanggal, ehhez csupán arra van szükségünk, hogy betápláljuk az információkat a naptárába. ZenBo képes recepteket felolvasni, vagy beépített mesekönyvátárból meséket olvas a kisebbeknek.

Az ára 170 ezer forint körül mozog majd.

(Forrás: Forrás: azokosotthon.hu/Fotó:twitter)