Jump to content

Tertill – A kertek Roomba robotja

2017. 06. 10. 12:04

Legyünk őszinték: míg maga az ültetés még akár öröm is lehet a kertben, addig a gyomlálás már inkább csak bosszúság, hacsak nem élvezzük az, amikor görnyedve/guggolva kell végig mászni az egész udvart. Mit szólnánk, ha erre a nem túl szívderítő munkára befoghatnánk egy robotot?

Lehet már nem kell sokáig puszta kézzel írtanunk a gyomokat a kertünkben, mert a Roomba társalapítója, Joe Jones és  a Franklin Robotics kitalált rá egy robotot. Ennek a robotnak neve is akad, méghozzá az, hogy Tertill.

A Tertill pont olyan  lesz a kertünknek, mint a Roomba robotporszívók a benti padlónak. A masina automatikusan végig rongyol a talajon és érzékelőinek segítségével azonosítja az apró növényeket (a saját veteményünk védelmében védő nyakörveket használhatunk) és levágja őket. A legszebb az egészben, hogy napenergiával működik, így dokkoló se kell neki, ráadásul az esőtől se kell félteni, nyugodtan kint lehet hagyni, csak el ne lopják.

Mint minden rendes, tisztességes okoskütyüt, a Tertillt is összepárosíthatjuk a telefonunkkal. Erre Bluetooth kapcsolaton keresztül van lehetőségünk, illetve a gépnek akad egy USB portja is, de az töltésre van, ha netán huzamosabb ideig felhős idők járnának felénk.

A gép persze azért mégiscsak egy gép és képességei korlátozottak. Ahhoz hogy megfelelően működjön egy kicsit nekünk is be kell segíteni amikor az ültetést végezzük. Gondolunk itt olyanra, hogy hagyjunk helyet a növényeink között, hogy a robot odaférjen melléjük minden irányból körbe gazolni őket. Valamiféle alap kerítés is el fog kelleni, hogy megakadályozzuk a készülék elkóborolását, elvégre hogy nézne az ki, ha lepucolná az egész környéket?  Ha viszont okosan tervezzük meg a veteményes kialakítását, akkor utána rábízhatjuk magunkat a robotra.

A Tertill kicsit átgondoltatja velünk a gyomok kiirtásának mikéntjét is. Alapból a legjobb ha az ember gyökerestől eltávolítja őket, de erre a gép nem képes. A gép fejlesztői ehelyett arra számolnak, hogy az ismételt levágásuk következtében nem jutnak tápanyaghoz, elsorvadnak és kipusztulnak. Ez egy lassabb folyamat, de nem ráér a napenergiával cikázó automata robot?

A Franklin Robotics Kickstarter kampányt indít a masinának június 13-tól. Egy Tertill olyan 300 dollár körül lesz. Alapból ez nem is olyan sok egy ilyen gépért és nem olyan butaság a dolog, ha belegondolunk. Kérdés, látunk-e benne annyi fantáziát, hogy az elsők között tegyük próbára ezt a technológiát?  

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Franklin Robotics)