Jump to content

Nem kell, hogy dilemma legyen az okos zár vásárlás

2018. 07. 26. 17:36

Amikor otthonunk kiokosításáról van szó, akkor a hangasszisztensekkel, Wi-Fi-vel vagy Bluetooth-szal dolgozó intelligens zárszerkezetek lehetnek azok, ahol elsőre legjobban megmutatkozik, hogy milyen is az, amikor a stílus és az automatizálás találkozik, mégis sokan bizonytalanok, hogy meglépjék-e ezt a biztonsági fejlesztést. Szerintünk nem is kérdés.

Szeretteink és otthonunk biztonságánál fontosabb dolog aligha akad, így teljesen érthető, hogy a lakásunk vagy házunk egyik legfontosabb védelmi vonalát jelentő bejárati ajtóról szeretnénk tudni, hogy nem hagy minket cserben, amikor hívatlan vendégek környékezik meg a küszöbünk. Sokan inkább még mindig ragaszkodnának a régi, már jól bevált zárszerkezetekhez, szemben a napjainkban egyre inkább elterjedő intelligens megoldásokkal, s bizonyos speciális körülmények között ez még indokolt is lehet, de nézzük hogy általánosságban miért lehet érdemes váltani:

Kényelem. Az egész okos zár koncepció lényege (mint jó esetben minden okoskütyüé), hogy megkönnyítse az életünket. Az intelligens zárak olyan kényelmi funkciókkal rendelkeznek, mint a távoli hozzáférés, vezérlés és ellenőrzés. Aggódunk, hogy bezártuk-e az ajtót, vagy egy hosszú nyaralás közben eszünkbe jut ránézni, hogy biztos minden rendben van-e otthon az ajtóval? Nem probléma. Egy Google Asszisztens, Apple HomeKit vagy Amazon Alexa segítségével pedig az egész hangvezérelhető lesz, de még azt is beállíthatjuk, hogy egy „OK Google, goodnight” frázisra az otthonunk fényeinek lekapcsolásával egyetemben kattanjon a bejárati ajtó zárszerkezete.

A következő érv az okos zárak mellett szintén adja magát. Stílusosak. A régi öreg és merev külsejű zárszerkezetekkel szemben az okos zárak sok esetben nem csak szebbek, de praktikusabbak is. Néhányukhoz elég odalépnünk vagy az ujjunkkal megérintenünk, hogy kinyissuk és ha nem szeretnénk, akkor hagyományos kulcsot se kell többet használnunk hozzájuk.

Persze felhasználástól és egyéni igényektől függően egyáltalán nem biztos, hogy számunkra előny, ha meg kell válnunk a kulcsoktól, ezért néhány gyártó olyan intelligens rendszert kínál, aminél továbbra is opció, hogy kulccsal is nyitható legyen, de akár ujjlenyomat leolvasó, illetve számlapos panel is megoldható. Mégis talán a legnagyobb előnyét adjuk fel ezeknek az okos megoldásoknak, ha ragaszkodunk a kulcsokhoz. Szoftveresen generált kulcsokkal ideiglenes hozzáférést adhatunk bárkinek, akinek csak szeretnénk, miközben nem kell folyton új kulcsokat másolni. Ezek a virtuális kulcsok teljesen személyre szabhatók. Megadhatjuk, hogy mettől meddig legyenek érvényesek, de bármikor le is tilthatjuk őket vagy újabbakat generálhatunk.

Mégis azért meg kell jegyezni, hogy az okos zár lehet veszélyforrás is. Egy sebezhető hálózatra kötött okos zár több kárt okozhat, mint amennyi kényelemmel jár. Napjainkban különösen fontos, hogy védjük adatainkat, használjunk titkosítást és tartsuk frissen az alkalmazásainkat. Ha így teszünk, akkor elvileg semmi baj nem érhet minket okosotthon fronton. A másik, hogy azért az okos zárak se tökéletesek. Nem egy gyártó termékénél találkoztunk már szoftveres és hardveres gondokkal is, amin persze minden bizonnyal dolgoznak, de ha biztosra akarunk menni, akkor válaszunk megbízható, ismert márkákat, elvégre a biztonság az első.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)