Jump to content

Az önvezető autók után jönnek az „öntanuló” otthonok

2019. 04. 29. 18:58

Világelsőként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozót egy magyar startup. A Chameleon Smart Home befektetőket keres a nemzetközi piacokon való megjelenéshez. Az okosotthon alkalmazásokkal energiát és pénzt lehet takaríthatnak meg a háztartások.

Az okosmegoldásokat kidolgozó magyar startup, a Chameleon Smart Home a világon elsőként a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval jelent meg a piacon, amihez a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán 50 millió forintot nyertek.

A cég hazai terjeszkedését a januárban 75 millió forint kockázatitőke-befektetéshez jutott, és jelenleg második körös befektetőt keresnek a nemzetközi piacokon való terjeszkedés finanszírozásához, terveik szerint 400 millió forintot vonnának be.

A cég világelsőként, a mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozóval lépett piacra – mondta a cég tulajdonosa Szarvas Péter.

A Chameleon Smart Home rendszer egyedülállóan hidat képez a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők, és a beavatkozók között.

 

A hazai fejlesztésű megoldás előnye a piacon kapható más termékekhez képest, hogy a hőmérsékleti adatokon kívül képes figyelembe venni az okosotthontól származó egyéb információkat is. A mesterséges intelligencia képes a hőmérsékleti adatok gyűjtése után „megtanulni” az épület energetikai viszonyait és megjósolni az optimális időpontokat a fűtés/hűtés ki és bekapcsolására.

Zuglóban egy építés alatt álló ötlakásos társasházban is elérhetőek lesznek a cég okosotthon megoldásai, melyet az érdeklődők egy hétvégére is kipróbálhatnak – áll a cég közleményében.

A cég jelentős növekedéssel számol, hiszen a hazai okosotthon piac mérete becslések szerint megháromszorozódik a következő három évben, miközben a hazai smart home penetráció a jelenlegi 4 százalékról közel 13 százalékra emelkedik 2021-re. Európában a smart home beruházások összértéke évente átlagosan 39 százalékkal emelkedett az elmúlt időszakban. Az európai piac mérete várhatóan meghaladja a 23 milliárd eurót 2020-ra.

A cég tervei között szerepel, hogy két éven belül piacra lépnek az Egyesült Államokban, mely globális szinten jelenleg a legnagyobb piacnak számít  24 milliárd euró, azaz közel 8,000 milliárd forint értékkel.

A márkafüggetlen alkalmazást kidolgozó Chameleon már Kínában is elindította a tömeggyártást és idén az irodai és a szállodai piac felé nyitnak.

A magyar startup idén 250-300 millió forint árbevételt remél, a tavalyi közel 50 millió forint után.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)