Jump to content

Ház a farzsebben? Létezik, működik, lakható!

2020. 04. 20. 08:30

Nem csalás, nem ámítás, és nem kattintás vadászatból kapta kapta ezt a címet, hanem azért, mert tényleg feltaláltak egy házat, ami kenterbe veri az eldobható quechua sátrat is. Elérkezett az eldobható ház ideje.

Az eldobható sátrak ideje lejárt, sőt már a mobile home-ok felett is eljárt az idő, mert megérkezett az eldobható otthon, ami ugyan nem elégíti ki a luxushoz szokott igényeket, de arra, amire kell pont jó: nyugodtan lehet benne aludni.

Basic Home

Ha eddig azon panaszkodtál, hogy kicsi a lakásod, garantáltan át fogod értékelni a dolgot, Martin Azúa találmányát látva. Az anyaszínű kockára hajazó lakás, ugyanis épp akkora, hogy két ember kényelmesen elférjen benne, és se bútor, se egyéb design elem nem ékesíti belsejét, sőt még ablak sincs rajta. Persze, nem is lehet semmi felesleges cicoma benne, elvégre a ház a farzsebben is elfér.

Ha láttál már eldobható sátrat, akkor el tudod képzelni, hogy a Basic Home nevet viselő találmány, azaz az eldobható ház milyen működési elven alapszik. Az aranyszínű kockát elég előrántani a zsebből, a kívánt helyre letenni, és várni, hogy az kicsomagolja, és kvázi felépítse önmagát. Az önépítés titka annyi, hogy a kocka megszívja magát levegővel, aminek hatására kitágul.

Noha építőelemei között a klasszikus tégla, és beton kompozíció helyett fémezett poliésztert az egyetlen, ami megtalálható benne, mégis bírja a kiképzést. Azúra úgy tervezte a Basic Home-ot, hogy az időjárás változásnak is ellenálljon, illetve télen a hőt benn, nyáron pedig kinn tartsa. Ezt a vázának felhasznált anyaggal tette lehetővé.

A feltaláló saját termékének leírását egy kicsit Buddhista felfogásúra vette. Azt írta weboldalán, hogy „a ház ideális egy olyan élethez, amit materiális kötelékek nélkül élünk. Amikor mindenünk megvan, mégis semmink sincsen”- olvashatóak Martin Azúa szavai. A feltaláló szerint a Basic Home nem csak egy ház, hanem sokkal inkább az extrém dolgok lecsökkentése, ami alatt valószínűleg a berendezési tárgyakat, az ablakokat, és minden egyéb anyagi javat értett, amire az ő felfogása szerint nincs szükség, a szabad élethez.

A ház kifejezetten kalandoroknak, a szabadságnak, kötelékek nélküli mindennapoknak élő embernek lett tervezve, vagy annak, aki ráunt a sátorra, és valami exkluzívabb, puhább, kényelmesebb és komfortosabb dologban hajtaná álomra a fejét a természetben. A legjobb benne tényleg, az egyszerű szállíthatóság, és a természeti erőkkel szemben nyújtott védelem, mert így mégis egyszerűbb felfedezni a világot, mint egy viharvert sátorral.

A Basic Home egyébként olyan nagy sikert aratott, hogy 2007 óta a New York-i MOMA állandó kiállításában is helyet kapott.

(Forrás: azokosotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)