Jump to content

Letették a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyed-fejlesztésének az alapkövét

2024. 04. 24. 19:08

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Cordia az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti terület revitalizálásával hozza létre a Marina Cityt, ahol a tervek szerint a következő években több ütemben több mint 2500 lakás épül fel.

A fejlesztés részeként 90 000 négyzetméternyi, mindenki által látogatható, autómentes, parkosított környezetet alakítanak ki, amely számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál majd. A projekten belül ezt a zöldterületet, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó 1,2 kilométeres, Duna-parti multifunkciós, mindenki által látogatható sétányt a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás részeként alakítja ki.

Kiemelték, hogy a terület teljesen autómentes lesz: nem csak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik.

Ezen felül a beruházás részeként a Cordia egy különleges árvízvédelmi rendszert is kialakít a területen.

Arra is kitértek, hogy a Marina City fejlesztésében meghatározó a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. Az épületek hőenergia-szükségletét hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára, a lakóházak tetejére pedig napelemrendszert telepítenek. A Marina City mindegyik lakása okosotthon lesz, amely alapfelszerelésként tartalmazza egyebek mellett a mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlését. Mindennek köszönhetően a projektben épülő lakások fűtési, hűtési és melegvíz-előállítási energiaköltségei - jelenlegi árakon - várhatóan nem haladják majd meg az évi 1000 forintot négyzetméterenként.

Az új városnegyed területén felépül egyebek közt egy óvoda, valamint a főváros legnagyobb, közösségi funkciókat ellátó létesítménye is, amelyben fitness- és wellnessközpontot is kialakítanak.

Mivel a fejlesztés rozsdaövezetben található, ezért az itt épülő lakásokra alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs, amelynek az összegét a vásárlók vissza is igényelhetik - olvasható a Cordia közleményében.

Futó Gábor, a Futureal-csoport társalapítója a rendezvényen elmondta, hogy a Cordia, illetve a Futureal-csoport alapítása óta elkötelezett az elhanyagolt városnegyedek megújítása iránt. A Corvin Sétány mellett a nevükhöz fűződik a Dél-Buda Városközpont fejlesztése, ahol Magyarország első okos bevásárló- és szórakoztatóközpontját, az Etele Plazát és a Budapest One irodaházat építették fel. Külföldön szintén több városnegyed-revitalizációs projekten dolgoznak.
Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke közölte: a Marina City koncepciójának kidolgozásakor a közösségi és közterületek meximalizálására törekedtek, amit 45, illetve 65 méter magas épületek építésével akarnak elérni, így a területnek csak körülbelül a 30 százalékát építik be.

Hozzátette, hogy a Marina City az első két ütemével és a közfejlesztésekkel a következő két évben csaknem 50 milliárd forintnyi megrendelést biztosít a magyar építőiparnak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy előértékesítési kampányuk fogadtatása rendkívül pozitív volt, az első ütem lakásainak csaknem 50 százaléka már gazdára talált. Hamarosan pedig elindítják a fejlesztés második ütemében épülő lakások értékesítését is.

Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az első ütemben épülő 178 lakásból már körülbelül 90-et értékesítettek, az átadás 2026 nyarán várható. Jelezte, hogy a lakások átlagos négyzetméterára 2 millió forint felett mozog.

A rendezvény végén Futó Gábor, Földi Tibor és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere közösen helyezték el a Marina City alapkövét.

A Cordia az egyik legnagyobb lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport Európában, amely Magyarország, Lengyelország, Románia és az Egyesült Királyság újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében van jelen, továbbá pilotprojektekkel rendelkezik Spanyolországban is.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)