Jump to content

25 éves az első passzívház

2016. 05. 03. 21:53

Hogy bírja a hőszigetelő rendszer, milyen állapotban van ma?

Darmstadtban rendezték meg a jubileumi konferenciát, 50 nemzet képviselői részvételével. Többek között a fenti kérdést tették fel a passzívház kitalálójának, Prof. Dr. Feist úrnak a konferencián.

25 éve épült az első passzívház szintén Darmstadtban. Megkérdezték Prof. Dr. Feist urat, mit csinálna másképpen az épületen, ha ma építené. Azt a választ adta, csak a tetőt fordítaná meg É-ról D-i irányú lejtéssel. Akkor még nem volt elérhető tetőre telepíthető napelem, így nem volt kívánatos a déli lejtés.

Érdekesség, hogy az épületen 25 év után sem kellett kicserélni egy alkotóelemet sem, sem gépészeti berendezést.

A jubileumi évben különböző vizsgálatokon keresztül nézték meg, milyen állapotban van a világ első passzívháza.

A következő eredményeket hozta a vizsgálat, a hőszigetelés állapota 25 év után a passzívházon:

A hőszigetelés sűrűsége: nem változott, 14.92 (+/- 0,17) kg/ m3. (mint egy új hőszigetelő tábla értéke!)

Az EPS nyomószilárdságának mérése még folyamatban van.

Az EPS hővezetési tényezője: Ez az egyik legizgalmasabb kérdés, hiszen ez az érték mutatja leginkább, mennyire őrizte meg az EPS tábla a hőszigetelő képességét. Az eredmény: 0,0412 ( +/- 0,0012 W/(mK)) – az eredeti lambda érték!! nem változott 25 év alatt! Vízfelvétel: a két rétegben felragasztott EPS tábláknál a vízfelvétel vizsgálat eredménye: mindenhol kisebb a vízfelvétel, mint 0,5 mérési százalék- ami azt jelenti: a hőszigetelés még most is különösen száraz!!

Nem létezett még a 3 rétegű passzívház nyílászáró szerkezet sem. Azóta nagyon sokat fejlődtek az energiatakarékos technológiák.

Ma már elérték, hogy az új építésű házaknál, melyek passzívház szintű épületek, a többlet költség minimális. 4-5 % az általános, mai, német szabvány szerinti követelményeknek megfelelő építkezésekhez képest. A többletköltségekre pedig támogatást kapnak az építtetők, így nem csoda, hogy több olyan ingatlanfejlesztő cég is van, akik már csak passzívház szintű épületeket fejlesztenek és kiviteleznek.

Többek között a frankfurti székhelyű ABG Holding is, már csak passzívházakat épít. Különösen elterjedt az oktatási intézmények építésénél Angliában a passzívház standard.

Az említett többletköltség legnagyobb részét a hővisszanyerős szellőzőrendszer kiépítése teszi ki a passzívházaknál. Ezzel azonban nagyot nyernek, mint komfortban, mint energetikai szempontokból az épület használói.

Világszerte terjednek a passzívházak különösen Németországban és Ausztriában, de más országokban is igen jól ellátottak munkával a passzívház tervezők. Az ausztriai Tirolban 4000 passzívház lakás építését tervezik az idei évben.

(passzivhaz-magazin.hu/Kép forrása: freeimages.com)