Jump to content

Intelligens épületek

2016. 07. 21. 22:10

Intelligens épület és intelligens otthon, okos ház, okos otthon.

Az intelligencia szó az épületautomatizálásban napjanikban még nem azt jelenti, hogy az épület mesterséges intelligenciát használ és önállóan gondolkozik, inkább arra irányul a kifejezés, hogy olyan komplex számítógépes rendszert használ, ami érzékeli az épület környezetét és a belső állapotokat és ezek alapján képes az épület elektromos rendszereit úgy összehangolni, hogy azok a leghatékonyabban működjenek. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. Minden épületben vannak olyan lehetőségek, ahol akár energiamegtakarítás, akár kényelem vagy biztonság szempontjából hasznosak lehetnek a smart home rendszerek.

Az intelligens épületek 3 fő területen könnyítik meg a felhasználók életét.

- energiatakarékosság
- biztonság
- kényelem

Az épületautomatizálás lehetőségeit felhasználva készített intelligens otthonok a környezeti változásokat, külső és belső szenzorok segítségével mérik és az ezekből származó adatok segítségével egy központi vezérlő egység által irányítják a ház rendszereit legyen szó a biztonsági rendszerről, világításról, hűtő vagy fűtő körökről vagy éppen az redőnyök mozgatásáról.

Ha a rendszer érzékeli, hogy nem tartózkodik senki az adott helységben vagy magában az épületben esetleg elhagyta az épületet, a rendszer szabályozza a fűtés intenzitását, lekapcsolja az égve felejtett világító testeket, élesíti a riasztót és még számos olyan funkciót aktivál, melyet a tulajdonos előre megtanított számára. Bátran állíthatjuk, hogy egy intelligens épületben a funkciók tárháza mára gyakorlatilag végtelen.

Mitől lesz energiatakarékos egy intelligens ház?

Az épületautomatizált rendszerek egyik alapgondolata az energiamegtakarítás. Az intelligens otthonokban az intelligens rendszereknek köszönhetően 50-75 %-os energiamegtakarítás érhető el a legtöbb területen.

Építkezés illetve lakásfelújítás során nem érdemes elavult 20-30 éves technológiával építkezni, felújítani. Vegyünk egy példát. Lakásunkban jelenleg gázkonvektorok vannak viszont ezeket egy központi cirko kazánra illetve ennek radiátoraira cseréljük. Természetesen egyelőre közel ugyan azzal a hatékonysággal fognak működni mivel a vezérlésük illetve a szabályzásuk nem megfelelő. Itt jön először szóba az épületautomatizálás.

A hétköznapokból egy példát megragadva elemezzünk egy élethelyzetet. A család reggel 7 órakor kel fel 8 órakor pedig elhagyja a lakást a család összes tagja. Amikor felkelnek bekapcsolják a fűtést, amikor elhagyják az épületet pedig kikapcsolják. Az intelligens rendszereknek köszönhetően lehetőségünk van épületünk energiatakarékosságát növelni. Az okos rendszer magától bekapcsolja a fűtési rendszert 30 perccel az ébredés előtt majd a távozás előtt 30 perccel kikacsolja magát, így a legmagasabb hőleadás pont akkor keletkezik, amikor a család tagjai otthon tartózkodnak. Az intelligens épületautomatikai rendszereknek köszönhetően évi több tízezer vagy akár százezer forintos fűtésköltséget is meg lehet takarítani egy családi házban nem is beszélve egy nagyobb alapterületű épületről.

Világítás területén is hasonló a költségracionalizálás mértéke. Az intelligens világításvezérlésnek köszönhetően szabályozni tudjuk a világítótestek fényerejét. Épületautomatikai nyelven dimmeljük azokat. Fényérzékelő aktorok elhelyezésével a rendszer folyamatosan méri a külső fényerőt, így az izzók teljesítményét visszaveszi és csak csökkentett fényerővel üzemelteti azokat.
Mozgásérzékelők és jelenlét érzékelők elhelyezésével az épület világítótestei csak akkor működnek, ha aktivitást érzékelniek. Időzítő kapcsolások programozásával meg tudjuk adni, hogy maximum mennyi ideig világítsanak az egyes világítótestek.

Melyek a legfontosabb kényelmi szempontok egy intelligens otthonban?

Megrendelőink részéről számos eltérő kérés érkezik. Az egyik leggyakoribb funkció a redőnyök automatizálása, okostelefonon vagy tableten keresztüli távoli, egy kezelőfelületen keresztüli vezérlése. A kerti öntözőrendszerek központosítása lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással válasszuk ki az időjáráshoz és évszakhoz leginkább megfelelő öntözőprogramot. A hagyományos audio kaputelefonok kora lejáró félben van, köszönhetően az intelligens rendszereknek az otthonokban átvették a helyüket a video kaputelefonok. A videó kaputelefon egyik nagy előnye, hogy már nem csak halljuk az érkező vendégeket, de látjuk is őket. Sőt, akár távolról is megtehetjük ezt.

Részletek: smart-home.hu/Kép: FreeImages