Jump to content

Azonosító rendszerek

2016. 08. 02. 20:53

Intelligens azonosítás, azonosító rendszer automatizálás.

Az épületautomatika biztonságtechnikai részét képezik az intelligens azonosító rendszerek. Az azonosító rendszerek célja az épületbe való beléptetés és kiléptetés esetén a személyazonosítás.

Kaputelefon

Az első számú azonosító rendszerek között a kamera rendszereket említhetjük. Az intelligens épületek a hagyományos audio kaputelefon helyett a modernebb videó kaputelefon rendszereket használják, melyen keresztül az érkezők arcáról is képet kapunk. A kezelő a kommunikáció folyamán a beépített LCD kijelzőn keresztül meggyőződhet az érkező személyazonosságáról, így eldöntheti, hogy rendelkezik-e vagy sem az épületbe való bejutáshoz szükséges engedéllyel.

Biztonságtechnika

Az azonosító rendszer típusának kiválasztásánál fontos előre megválasztanunk a helyes rendszert. Mérlegelnünk kell a be és kilépés gyakorisága mellett az érkező és távozó személyes számát is. Az azonosító rendszerek szempontjából a leggyakrabban választott azonosítási módok:

- számkódos biztonsági rendszer
- RFID beléptető kártya
- Badge mágnes chip
- hangazonosítás
- face contoll
- okostelefon vagy tablet általi belépés
- újjlenyomat beolvasás
- egyéb

Kamera rendszerek

Az azonosítást megkönnyíthetik a kamera rendszerek is. A kamerák képét egy központi kijelzőre továbbítva az operátor könnyedén eldöntheti, hogy a belépésre várakozó személy rendelkezik-e a megfelelő engedéllyel a belépéshez.

smart-home.hu/Kép: FreeImages