Jump to content

Intelligens épületek I.

2016. 08. 13. 19:57

Intelligens épület és intelligens otthon, okos ház, okos otthon.

Az intelligencia szó az épületautomatizálásban napjanikban még nem azt jelenti, hogy az épület mesterséges intelligenciát használ és önállóan gondolkozik, inkább arra irányul a kifejezés, hogy olyan komplex számítógépes rendszert használ, ami érzékeli az épület környezetét és a belső állapotokat és ezek alapján képes az épület elektromos rendszereit úgy összehangolni, hogy azok a leghatékonyabban működjenek. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. Minden épületben vannak olyan lehetőségek, ahol akár energiamegtakarítás, akár kényelem vagy biztonság szempontjából hasznosak lehetnek a smart home rendszerek.

Az intelligens épületek 3 fő területen könnyítik meg a felhasználók életét.

- energiatakarékosság
- biztonság
- kényelem

Az épületautomatizálás lehetőségeit felhasználva készített intelligens otthonok a környezeti változásokat, külső és belső szenzorok segítségével mérik és az ezekből származó adatok segítségével egy központi vezérlő egység által irányítják a ház rendszereit legyen szó a biztonsági rendszerről, világításról, hűtő vagy fűtő körökről vagy éppen az redőnyök mozgatásáról.

Ha a rendszer érzékeli, hogy nem tartózkodik senki az adott helységben vagy magában az épületben esetleg elhagyta az épületet, a rendszer szabályozza a fűtés intenzitását, lekapcsolja az égve felejtett világító testeket, élesíti a riasztót és még számos olyan funkciót aktivál, melyet a tulajdonos előre megtanított számára. Bátran állíthatjuk, hogy egy intelligens épületben a funkciók tárháza mára gyakorlatilag végtelen.

(Forrás: azokosotthon.hu/smart-home)