Jump to content

Intelligens épületek II.

2016. 08. 22. 21:29

Mitől lesz energiatakarékos egy intelligens ház?

 

Az épületautomatizált rendszerek egyik alapgondolata az energiamegtakarítás. Az intelligens otthonokban az intelligens rendszereknek köszönhetően 50-75 %-os energiamegtakarítás érhető el a legtöbb területen.

Építkezés illetve lakásfelújítás során nem érdemes elavult 20-30 éves technológiával építkezni, felújítani. Vegyünk egy példát. Lakásunkban jelenleg gázkonvektorok vannak viszont ezeket egy központi cirko kazánra illetve ennek radiátoraira cseréljük. Természetesen egyelőre közel ugyan azzal a hatékonysággal fognak működni mivel a vezérlésük illetve a szabályzásuk nem megfelelő. Itt jön először szóba az épületautomatizálás.

A hétköznapokból egy példát megragadva elemezzünk egy élethelyzetet. A család reggel 7 órakor kel fel 8 órakor pedig elhagyja a lakást a család összes tagja. Amikor felkelnek bekapcsolják a fűtést, amikor elhagyják az épületet pedig kikapcsolják. Az intelligens rendszereknek köszönhetően lehetőségünk van épületünk energiatakarékosságát növelni.  Az okos rendszer magától bekapcsolja a fűtési rendszert 30 perccel az ébredés előtt majd a távozás előtt 30 perccel kikacsolja magát, így a legmagasabb hőleadás pont akkor keletkezik, amikor a család tagjai otthon tartózkodnak. Az intelligens épületautomatikai rendszereknek köszönhetően évi több tízezer vagy akár százezer forintos fűtésköltséget is meg lehet takarítani egy családi házban nem is beszélve egy nagyobb alapterületű épületről. 

Világítás területén is hasonló a költségracionalizálás mértéke. Az intelligens világításvezérlésnek köszönhetően szabályozni tudjuk a világítótestek fényerejét. Épületautomatikai nyelven dimmeljük azokat. Fényérzékelő aktorok elhelyezésével a rendszer folyamatosan méri a külső fényerőt, így az izzók teljesítményét visszaveszi és csak csökkentett fényerővel üzemelteti azokat. 
Mozgásérzékelők és jelenlét érzékelők elhelyezésével az épület világítótestei csak akkor működnek, ha aktivitást érzékelniek. Időzítő kapcsolások programozásával meg tudjuk adni, hogy maximum mennyi ideig világítsanak az egyes világítótestek.

(Forrás: azokosotthon.hu/smart-home)