Jump to content

Az IBM 30 milliárd tranzisztort préselt egy köröm méretű chipbe

2017. 06. 13. 18:00

Ki mondta, hogy Moore-törvénye halott? Az biztos, hogy nem az IBM vagy az ő chip készítő partnerei, a Globalfoundries és a Samsung. Ez a nem mindennapi trió kifejlesztett egy tranzisztor előállítási eljárást, ami utat nyit az 5 nanométeres chipek felé.

A csapat ugyanazt az extrém ultraibolya litográfiát  (EUV) használta, mint amit a 7 nanométeres chipekhez, viszont elhagyták a közönséges FinFET tranzisztor tervezést egy halom nano méretű szilikonlapka javára. A váltás lehetővé teszi az áramkörök egyenkénti finomhangolását a teljesítmény maximalizálásának érdekében, miközben az egésznek hihetetlen kicsi helyigénye lesz. Hogy milyen kicsi? 5 nanométeres. A csapat elmondása szerint 30 milliárd tranzisztor fér fel ezzel a technológiával egy köröm méretű chipre. Miheztartás végett a 7 nanométeres chip 20 milliárd tranzisztort tudott felmutatni néhány évvel ezelőtt.

Mondani se kel talán, de ez a technológia segíthet előre mozdítani a gépi tanulással kapcsolatos kutatásoktól kezdve az IoT fejlesztéseken át mindent, ahol processzort használnak, különös tekintettel a mobil eszközökre. Otthonaink okoskütyüjei gyorsabban fognak operálni, miközben kevesebb energiát fogyasztanak és még a méretük is összébb megy, de például az okostelefonoknál ez azt jelentheti, hogy akár háromszor tovább bírják majd egyetlen egy feltöltéssel, mint a jelenlegi készülékek. Mondjuk ez elég optimista hozzáállás, mert a gyártok valószínűleg inkább a gyorsaságra, mint a kitartásra fognak fokuszálni, de nem elképzelhetetlen, hogy ezzel egy kicsit jobb üzemidejű és közben sokkal gyorsabb készülékeket kapjunk a jövőben.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: IBM)