Jump to content

A mesterséges intelligencia is betör az otthonokba

2020. 04. 02. 17:17

A különféle IoT-eszközök – például az Amazon Alexa, a Google Home és az Apple Homepod – már eddig is nagymértékben megkönnyítették az intelligens készülékek irányítását. A Zion Market Research előrejelzése szerint az intelligens otthonautomatizálás piac egyre bővül, és mérete 2022-re meghaladja az 53 milliárd dolláros szintet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az otthonautomatizálás az integrációra épül. A kulcs az egymáshoz való csatlakoztatottságban rejlik, és az okoskészülékek között kapcsolatoknak a lehető leghatékonyabbá tétele az IoT-alapú automatizálás elsődleges célja. Ezen felül a mesterséges intelligencia (AI) is kiválóan alkalmas arra, hogy a lakást olyan hellyé alakítsa, amely nemcsak támogatja a mindennapokat, de energiahatékonyabban is működik. Íme, néhány kulcsterület.

Digitális jóllét

Az AI a Dolgok Internete (IoT) megoldásokon keresztül az intelligens otthoni készülékek funkcióit is kibővítheti. A mesterséges intelligencia például abban is segíthet, hogy a felhasználók valós időben ellenőrizhessék egészségi állapotukat. Az okoseszközök között van olyan, amely képes azonosítani a betegségek korai figyelmeztető jeleit. A Digital Journal számításai szerint az intelligens wellnessipar mérete 2023-ra meghaladhatja az 500 milliárd dolláros szintet, ami évente csaknem 25%-os átlagos növekedést jelentene.

Felokosított hálószoba

Itt az egyik fő terület, hogy a kapcsolódó szoftveres megoldások miként segítik az alvásminőség javítását. Az AI-alapú készülékek alvás közben monitorozzák a felhasználót, és a többi között beállítják a számára optimális hőmérsékletet is. Egyes applikációk pedig a hálószoba IoT-eszközeihez – például az intelligens ágymatracokhoz – csatlakoznak. Ezek a rendszerek nyomon követik a felhasználó alvásidejét és szokásait, majd elemzésekkel segítenek, hogy milyen változtatásokra lenne szükség.

A bútorok is többre képesek

A bútorgyártók is egyre jobban felfedezik az IoT-technológiában rejlő lehetőségeket. Például az okoskanapék automatikusan hozzáigazíthatók a kívánt komfortszinthez. Nem maradhatnak ki a sorból a felokosított ruhásszekrények és öltözőasztalok sem. Ezek akár arra is képesek lehetnek, hogy automatikusan elrendezzék a ruhákat és kiegészítőket, attól függően, milyen gyakran használják azokat.

Otthoni biztonság

A mesterséges intelligencia egyre jobban beágyazódhat a biztonsági rendszerekbe is, akár egy otthonautomatizálási szolgáltatás részeként. Például az arcfelismerési algoritmusoknak köszönhetően az AI egy szempillantás alatt beazonosítja az érkezőket, beleértve a hívatlan vendégeket is. Ezzel jelentősen csökkenthető az otthoni biztonsági rendszerek téves riasztásainak száma. A különféle szenzoroknak és kameráknak köszönhetően már nincs szükség emberi beavatkozásra az otthon ellenőrzéséhez. De az okosotthon melletti érvek között szerepel a többi között az életminőség javítása vagy a közüzemi költségek csökkentése is - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)