Jump to content

A mesterséges intelligencia új készségeket követel

2024. 03. 19. 12:50

Az évtized végére a munkakörökhöz merőben más készségek kellenek, mint manapság. A LinkedIn nevű munkaügyi közösségi médium tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia térnyerése tovább gyorsítja ezt a változást. Az előrejelzésben olvasható: a munkákhoz szükséges készségek 2030-ban már 51 százalékban különbözni fog a 2016-os állapotokhoz képest. Ha azonban ehhez hozzávesszük a generatív mesterséges intelligencia térnyerését, akkor a változás már 68 százalékos lesz.

A LinkedIn szerint a generatív mesterséges intelligencia térnyerése felgyorsítja a munkához szükséges új készségek elsajátítását. A munkaügyi közösségi médium azt tapasztalta, hogy az európai vállalkozások jelentős része lemaradt abban, hogy időben felkészítse a munkavállalóit a mesterséges intelligencia használatára.

Miközben az üzleti vezetők felismerték, hogy alkalmazottjaiknak új készségekre lesz szükségük, az Egyesült Királyságban a vállalatok kevesebb mint fele, Hollandiában és Franciaországban pedig alig több mint harmada segíti aktívan a munkaerőt az új technológia használatában” – magyarázta Janine Chamberlin, a LinkedIn alelnöke az Euronewsnak.

 

Tíz európai toborzóból hét úgy látja, hogy a következő öt évben ez a készséghiány tovább nő.

Chamberlin szerint hosszú távon azok a szervezetek lesznek sikeresek és előzik meg a versenytársaikat, amelyek már befektettek az alkalmazottaik ilyen irányú továbbképzésébe.

Az európai munkavállalók 83 százaléka jelezte a kutatásban, hogy várja a mesterséges intelligencia munkahelyeken való megjelenését, 74 százaléka pedig úgy vélte, hogy az segíteni fogja a karrierjét.

A készségfejlesztés a cégen belüli mobilitás és a tehetségek megtartása szempontjából is kulcsfontosságú. Tízből kilenc szervezet ugyanis aggódik a munkaerő megtartása miatt. Az európai HR-esek fele pedig a fluktuáció növekedését vetíti előre – olvasható a Világgazdaságban.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)