Jump to content

3D nyomtatással építenek víz alatti kutatóállomást

2024. 03. 21. 12:52

A világ első tengerfenéken lévő kutatóközpontjának megépítésére készül egy óceánkutató vállalat. A cég a javarészt felfedezetlen víz alatti élővilág megismerése érdekében egy 3D nyomtatással készülő állomást épít. A tervek szerint 2027-től az állomáson a tudósok akár egy hónapon keresztül dolgozhatnak megszakítás nélkül.

Számítógépes animáció mutatja be a Deep nevű technológiai vállalat tervét, a víz alatti állandó kutatóközpontot. Az állomás célja, hogy a tudósok hosszabb időn át, akár egy hónapon keresztül vizsgálhassák a tenger élővilágát a 200 méteres mélységben, ezzel felgyorsítva és hatékonyabbá téve az óceánkutatást.

„Becslések szerint a tengerfenék mintegy 40-50 százalékát sem emberi szem, sem robotok nem látták még. Csak gondoljunk bele, hogy milyen, még felfedezetlen biológiai sokféleség van odalent. A számok nagyok: az amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal becslése szerint csak a 25-30 százalékát fedeztük fel az óceánban élő fajoknak. Ami pedig az egészségügyet illeti: valószínűbb, hogy a neurodegeneratív betegségek vagy a rák gyógymódját az óceánjainkban találjuk meg, nem pedig az űrben” – magyarázta a vállalat elnöke, Sean Wolpert.

 

A központ modulokból áll össze, amelyeket bármikor át lehet rendezni. Az állomás hat különálló hálószobájában a kutatók teljes kényelemben, zavartalanul tudnak szó szerint mélyen aludni.

Az építmény rendelkezik még közös helyiségekkel és természetesen kutatólaborral, amely akár filmstúdióvá vagy kommunikációs központtá is átalakítható. A különleges víz alatti épületet 3D nyomtatással fogják elkészíteni.

„A nagy méretű formátum előállításához hat robotot fogunk szinkronban dolgoztatni. Tehát harmonikusan együtt nyomtatnak majd, közel 30 tonna fémet fektetnek le minden egyes szegmenshez, amely végül 3 méter magas és 6,2 méter átmérőjű lesz” – mondta a gyártásért felelős igazgató, Luise Slade.

A vállalat tervei szerint legkésőbb 2026 végére befejezik a központ építését és tesztelését is.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)