Jump to content

Így lehet intelligens az öntözőrendszered

2016. 09. 28. 10:41

Egy okos otthonhoz intelligens öntözőrendszer dukál. Már ha az okos otthonhoz kert is tartozik persze. Mindez kényelmi szempontokból és költséghatékonyságból is fontos, de ha például a szökőkutakba vagyunk szerelmesek, akkor azt is automatizálhatjuk, okosíthatjuk.

 

Miért jó az intelligens öntözés?

Először is, hogy nem mi tartjuk a slagot, a locsolót, a rendszer elvégzi helyettünk a feladatokat, ráadásul akkor, amikorra programozzuk. Ehhez célszerű egy időpontot megadni reggelre, az erős napsugárzás alatt nem szabad locsolni, mert a növények elpusztulnak. Az automata öntözés segítségével soha nem felejtjük el meglocsolni növényeinket a rendszer ezt magától elvégzi helyettünk.

Időjárás állomás

Az igazán intelligens öntözőrendszerek időjárás állomással is összekapcsolhatóak. Az ilyen rendszer a beérkezett értékek alapján számolja ki, hogy pontosan mekkora mennyiségű vízre van szükség az adott időjárási körülmények között. Ha úgy érzékeli hamarosan esőre fordul az idő késlelteti a locsolást, ha azonban megbizonyosodott róla, hogy a közeljövőben nem fog érkezni csapadék az előre beállított időpontban elkezd öntözni.

Fontos kiegészítő lehet a talajszonda és a levegőnedvesség mérő, amelyek rendkívül pontos értékeket biztosítanak számunkra arról, hogy kertünkben mennyi nedvesség párolgott el a talajból, így megadja azt hogy szükséges az öntözés vagy sem. Amellett, hogy segít megelőzni a túllocsolás által keletkezhető talajgombák elszaporodását, intelligens kerti öntözőrendszerünkkel összekapcsolva további költségcsökkentést érünk el mivel nem locsolunk feleslegesen.

A kert összes eszközét egy központi kezelőfelületen keresztül vezérelhetjük legyen szó a locsolórendszerről a kerti szökőkútról vagy a kerti világításról. A hagyományos fali multifunkciós eszközökön túl az intelligens öntözéstechnika lehetőséget biztosít okostelefon, tablet, laptop vagy PC-n keresztüli vezérlésre. De ennél többet is tud, hisz internet eléréssel a világ bármely pontjáról felügyelhetjük és vezérelhetjük kerti öntözőrendszerünket. Amenyiben nem vagyunk otthon, akkor is vezérelhetjük kertünk öntözőrendszerét. Az intelligens épületautomatika által okos eszközünkről internet segítségével elküldjük a parancsot otthonunk routerének, ami a kérést továbbítja az eLAN router felé, ami kiadja az utasítást a berendezéseknek.

Első hallásra ez így mind nagyon egyszerűen hangzik, ám a megfelelő szakember és termék kiválasztásával valóban egyszerű is marad, ráadásul energiát, pénzt és fáradtságot spórolunk vele.

(Forrás: azokosotthon.hu, smarthome-hungary.hu/ Fotó: designhaz.hu)