Jump to content

Lyfe – Tegyük szabaddá növényeinket a levitáció segítségével

2017. 02. 27. 18:00

A Lyfe egy olyan nullgravitációs berendezés, ami lehetővé teszi, hogy a levegőben neveljük növényeinket, méghozzá nem is akármilyen módon.

A gravitáció törvényein való felülkerekedés már régóta piszkálja az emberiség fantáziáját. A levitáció látványa még mai is varázslatos élménynek hat, s habár már senki se gondolja komolyan, hogy valódi varázslatról lenne szó, azért még mindig kissé szürreálisnak tűnnek a lebegő tárgyak. A trükk mögött mágneses erők húzódnak meg. Ezt a mágnesességet használta fel a svéd Simon Morris, nagysikerű Flyte lebegő fényforrás megtervezéséhez. Szerencsére nem állt meg egyetlen ötletnél és most itt lehetünk, hogy a következő találmányáról beszélgessünk, a Lyfe-ról.

A Lyfe ugyancsak a lebegés trükkjével kíván lenyűgözni minket, de villanykörték helyett, most növényeket röptetünk. A repkedő vázák ötlete alapvetően nem újdonság, de a Lyfe mágnességgel levitációra bírt vázáiba egy különleges növényfajta kerül, aminek nincs szüksége táptalajra. Ez a növény a tillandsia, amely képes a levelein található pikkelyek segítségével megoldani a növekedéséhez szükséges víz és ásványi anyag felvételét. Elegendő heti néhány alkalommal lepermetezni a növény leveleit és elvan. A túllocsolás miatt se kell aggódnunk, mert a váza belsejében egy apró víztároló található.

Nem ez az egyetlen előnye ennek a praktikus kialakításnak. Svédországban a telek hosszúak és sötétek, ezért a Lyfe sokszög alakú vázáit elektromágnesek segítségével folyamatosan forgásban tartja, így a növény leveleit minden irányból egyenlően érhetik a napsugarak.

A Lyfe tervezése a Svéd minimalista stílust és eleganciát tükrözi, ennél fogva bármilyen otthonban esztétikusan mutat. ha felkeltette a lebegő váza ötlete az érdeklődésünk, akkor nézzünk szét a Flyte hivatalos honlapján, ahol akár rendelhetünk is belőle.

(Forrás: flyte.se Kép forrása: flyte.se)