Jump to content

Miért kell lyukat csinálni egy router közpére? Az Asus tudja

2017. 06. 02. 18:00

Az Asus bemutatta, hogy hogyan képzeli el a jövő routerét. A cég tervezet egy hatalmas lyukat a legújabb vezeték nélküli útválasztójának közepére. Új korszak kezdődik a hálózat kezeléshez készült hardverek világában, vagy csak egy látványos dizájnnal van dolgunk?

Valahol kicsit viccesen mutat, amikor egy komolyabb routeren annyi az antenna, mint egy bosszantóan őszinte születésnapi tortán a gyertya. Innen érthető, hogy az Asus miért keresett valamilyen más megoldást, de amit találtak, az egy kicsit.. különös. A cég legújabb routerjének közepén egy a készólék méretéhez képest jelentős lyukat találunk. Ez nem valami különös anyagspórolási megoldás, hanem ügyes és ötletes mérnöki munka eredménye.

Az új külső kétség kívül esztétikusabb, mint a sokantennás koncepció, de azért az is benne van a pakliban, hogy ez a kialakítás meg fog ihletni néhány pajzánan pajkos fantáziával élő emberkét. Az Asus minden esetre reméli, hogy szerethetőnek fogják találni az emberkék ezt a kék barlangos megoldást, amiből reméljük nem terveznek kiadni pink verziót.

A lyukas routernek a neve is ez: Blue Cave, azaz kék barlang. Egyébként egy AC2600 dual-band WiFi router, ami tökéletesen alkalmas rá, hogy otthonunk összes vezeték nélküli eszközét kezelje. Az Asus úgy hiszi, hogy a sebességgel se lesz gondunk. A Blue Cave  lehetővé teszi, hogy 4K video streameljünk és fájlokat küldjünk, miközben egy csepp laggal se fogunk találkozni. Mindezen felül a router támogatja az IFTTT technológiát (és Alexát), ami ideális választássá teszi, ha otthonunk és digitális életünk kiváló menedzselhetősége az egyik fő szempontunk.

Mondani se kell, hogy a vezeték nélküli kapcsolatok biztonsága mennyire fontos a mai modern IoT kütyükkel telipakolt otthonok világában. Erre válaszul az Asus a szokásos életre szóló AiProtection biztonsági megoldását építette be a Blue Cave rendszerébe.

Ha még mindig kétségeink lennének, hogy a Blue Cave lenne a modern routerek új hőse, akkor tegyük hozzá azt is, hogy az Asus megoldotta, hogy az okostelefonokról is irányitani tudják a felhasználók az útválasztó működését egy mobil app segítségével. Az adminisztrátorok ellenőrízhetik a teljes hálózat működését és forgalmát, ideiglenes limiteket, engedélyeket állíthatnak be, vagy megmondhatják mely alkalmazások férhetnek hozzá az internethez és melyek nem. Az alkalmazás arról is értesítést fog küldeni, ha új eszközt adtak hozzá a hálózathoz, vagy ha az AiProtection potenciális támadást érzékel.

Mindezért cserébe csupán 180 dollárba fog kerülni az eszköz, amikor majd megjelenik, aminek a dátuma egyelőre tisztázatlan maradt.

(Forrás: ASUS Kép forrása: ASUS)