Jump to content

A Nest új kamerája elég okos, hogy tudja, ki kicsoda

2017. 06. 11. 18:00

Miután 2014-ben megszerezte magának a Dropcamet, a Nest egy teljes évet várt, mielőtt piacra dobta volna a saját otthoni megfigyelő kameráját. Az akkori verzió nem sokban különbözött egy régi Dropcam Pro kamerától, és eltekintve attól, hogy csináltak egy kültéri, vízálló kiadást, a Nest nem sokat fektetett a kamera szoftveres oldalának fejlesztésébe. Mostanra viszont az okosotthon kütyükben utazó cég visszatért az intelligens kamerájának második generációjával, ami már jelentős fejlesztéseket hordoz az első verzióhoz képest, akár hardveres, akár szoftveres oldalról közelítjük meg a kérdést.

A Nest Cam IQ külsőre ugyan nagyon hasonlít a tavaly kültéri Nest kamerára, de egy kicsit kerekebb és takarosabb. A teljesen fehér polikarbonát burkolattal pedig egy igazán elegáns darab, bárhova is helyezzük el. Egy LED-es gyűrű került a kamera szeme köré, ami egyfajta visszajelzőként szolgál. Zöld villogó fényt produkál, amikor valaki élő adásban nézi a felvételt és kék villogó fény jelenik meg, amikor a néző el kezd beszélni a kamerán keresztül. Az esztétikusabb külsőn kívül az egyik legnagyobb újdonság, hogy egy 8 megpixeles szenzor dolgozik a kamerában, amivel akár 4K, HDR videókat is készíthetünk 130 fokos látószögben.

A felhasználó mondjuk soha nem fog valódi 4K képet látni a kamerából, mert az maximum 1080p felbontást továbbit. Na de akkor minek a 4K, ha úgy se látjuk, igaz? A 4K inputra még a tömörítés és a streamelés előtt van szükség a Nest Cam IQ néhány új, exkluzív funkciója miatt.  Ilyen például az úgynevezett „Supersight”, amivel digitálisan rá lehet közelíteni azokra a területekre, ahol mozgást érzékelt a rendszer. Mondjuk egy betörő mászik be az ablakon. A Nest alkalmazás lehetővé teszi, hogy megnézzük magunknak 4x ráközelítésében és 1080p-ben, ahogy a delikvens bebukfenccel az ablakon, mindezt akár kép a képben funkcióval. A Supersight mindennek tetejébe leköveti a tolvaj mozgását a kamera teljes látómezöjében.

Az igazán izgalmas újdonság mégse a Supersight, hanem a kamera arcfelismerő képessége. Ehhez a Google féle FaceNet technológiát használja a Nest Cam IQ. A kamera rögzít minden egyes új arcot, ami csak elé kerül, majd ezeket a Nest alkalmazásán keresztül menedzselhetjük is. Például megadhatjuk, hogy kit ismerjen fel a kamera családtagként vagy barátként és a különböző kategóriákhoz különféle értesítéseket állíthatunk be, így megoldva, hogy a rendszer csak akkor fújjon riadót, ha egy ismeretlen lélek keresztezi az útját. Ehhez azonban szükségünk lesz egy Nest Aware előfizetésre, ami havi 10 dollárba vagy évi 100 dollárba fáj, miután lejárt a 30 napos trial időszak.

Ezért az előfizetésért megkapjuk az „intelligens audio figyelmeztetési” funkciót is, ami ránk pityeg ha ugat a kutya vagy azt halljuk, hogy épp valaki leszerelné a kamerát. Ráadásként a Nest Aware magában foglalja, hogy 10 napra visszamenően folyamatosan tárolja a felhőben a kamera által rögzített képeket.

A kamera hardveres fejlesztésének köszönhetően (jobb szenzor és 6 magos processzor) a személyek észlelése már az eszközön történik, nem pedig a felhőben. Ennek hála a rendszer különbséget tud tenni mozgó tárgyak (mondjuk a szél fújja a függönyt) és háziállatok között.

 A jobb képminőség kétség kívül a Nest Cam IQ egyik fő értéke, de más fejlesztések, mint például a két 840nm infravörös LED a jobb éjjelátó módért se elhanyagolható apróságok. A kamera 3 mikrofonnal  és egy a korábbinál jobb hangszóróval szerelt, így akár kétirányú kommunikációra is tökéletesen alkalmas. Az új kamera továbbá támogatja a gyors 801.11ac WiFi szabványt, illetve ezen felül az Amazon Alexa és Google Home integrációt.

A Nest új kamerája tényleg nagyon okos, de ezért cserébe nem is mondhatnánk különösebben olcsónak. Az intelligenciának ára van, ami jelen esetben egy 300 dolláros kütyüt takar, benne minden földi jóval. Persze gondolhatjuk, hogy egyszer ki lehet bírni, de ne feledkezzünk meg a kamera számos izgalmas funkciójához szükségünk lesz az éves szinten további 100 dollárt jelentő Nest Aware előfizetésre. Mindenesetre a Nest új kamerája hamarosan a boltok polcaira kerül. Várhatóan június vége felé érkeznek meg az első darabok, addig is él az előrendelési opció.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Nest)