Jump to content

Három napjainkban kapható Raspberry Pi alternatíva

2017. 08. 04. 18:33

A Raspberry Pi egy aprócska, filléres személyi számítógép, amiben egyre többen látják meg a fantáziát. Az elmúlt 5 évben, mintegy 14 millió darabot adtak el belőle a világon, de ne higgyük, hogy közben egyedül voltak a piacon. Akadnak nagyon is ígéretes kihívói a mikroszámítógépek királyának.

Jelenleg mintegy 5 különféle Rasperry Pi variáció kapható, kezdve a legolcsóbb 10 dolláros  Raspberry Pi Zero-tól a legújabb és legerősebb Raspberry Pi 3 Model B-ig amit már 35 dollárért árulnak. A Raspberry Pi gépek olcsóságát senki se kérdőjelezi meg, viszont mára akadnak olyan konkurensek, akik megpróbálnak árban és teljesítményben is versenyezni ezzel a márkával a mikroszámítógépek piacán.

Az első ilyen az Orange Pi Zero, ami egy nyílt forrású egyetlen lapkára integrált számítógép, akárcsak a Rasppbery Pi. Gond nélkül futtathatunk rajta Android 4.4, Ubuntu vagy Debian rendszereket, tökéletes fejlesztéshez, programozáshoz, illetve hétköznapi számítógépes feladatok elvégzéséhez. A termék legkönnyebben Indiából szerezhető be 990 rúpiáért, ami nagyjából 15 dollárnak felel meg. Ezzel az árral alig drágább, mint a legolcsóbb Raspberry Pi termék és cserébe egy quad-core Cortex A7 processzort, egy Mali 400 MP2-es GPU-t, 256MB memóriát, 64GB tárhelyet és Wi-FI támogatást kapunk. Ennek már elég jónak kell lennie, hogy akár 1080p H.265 formátumú videókat nézzünk vele.

A következő alternatívánk a mikroszámítógépek piacán az Odroid XU4 lehet. Ez egy a Linux (beleértve az Ubuntu 16.04-et) és Android (egészen az Android 7.1 Nougat-ig) OS-ek futtatására alkalmas egy lapkára integrált személyi számítógép, ami a gyártó szerint tökéletesen alkalmas böngészésre és az alapvető irodai feladatok ellátására. Az Odroid XU4 paramétereiből kiemelendő az octa-core CPU-és a 2GB memória. Ideális választás, ha fontos, hogy a mikroszámítógépünk sok csatlakozóval rendelkezzen, ugyanis ezen a lapkán 2 USB 3.0, egy HDMI 1,4a és egy Ethernet port is található. Ez a gép jóval erősebb az átlag mikroszámítógépeknél, de ennek megfelelően az ára is a többszörösük. Közel 60 dollárért vásárolhatunk magunknak egy ilyen gépet.

Végül, de nem utolsó sorban, a BBC Micro:bit a harmadik mikroszámítógép amiről beszélni szeretnénk. Ez a masina azért is tetszett meg nekünk, mert ezeket az apró számítógépeket kifejezetten 11-12 éves gyerekeknek tervezték, amitől egyben tökéletes ajándékok is egy programozni vágyó kis lurkónak. A mikroszámítógépeket nem csak fejlesztők vásárolják előszeretettel, hanem olyanok is, akik még most tanulgatják a programozást és tesztelgetik a képességeik. A BBC Micro:bit pontosan erre való és nem kerül többe 15 dollárnál.

(Forrás: gadgets.ndtv.com Kép forrása: gadgets.ndtv.com)